Újabb esély a folyamatos határnyitásra

Két éve, szombatonként Zajtánál is megnyílik a magyar-román határ. A falu lakói azt szeretnék, ha ez éjjel-nappal folyamatos lenne
Két éve, szombatonként Zajtánál is megnyílik a magyar-román határ. A falu lakói azt szeretnék, ha ez éjjel-nappal folyamatos lenne - © Fotó: M. magyar László
Balkány, Zajta – Románia központi szerepben, s talán sikerül elérnie a schengeni övezet bővítését.

Az új esztendő új terveket és új feladatokat is jelent, illetve újabb célok megvalósítását. Balkány és Zajta polgármesterét arról kérdeztük meg, hogy mit is várnak 2019-től.

Befejezni a beruházásokat

– A leginkább azt várom az új esztendőtől, hogy a pályázatok útján megnyert összes beruházásunkat be tudjuk fejezni gondok és problémák nélkül. Sok pályázatot nyertünk ugyanis, szinte beruházás beruházást követ – válaszolta érdeklődésünkre Pálosi László, Balkány polgármestere. – Épül nálunk egy teljesen új, három csoportos, bölcsőde, lesz külterületi kerékpárút Balkány és Biri között. Remélem, hogy a kerékpárút közbeszerzését hamarosan ki írják. Nagykálló és Biri között már megvan a kerékpárút, s annak lenne a folytatása az új. Sajnos, belterületen nem tudjuk elkészíteni a kerékpárutat, mert útban vannak a villanyoszlopok és a MATÁV oszlopai.

– Nyert továbbá a földútpályázatunk is. A városhoz 24 működő tanya tartozik, s három hosszú út felújítására nyertünk támogatást. Igaz, hogy csak zúzott köves burkolatot kapnak a földutak, de ez is jelentős előrelépés lesz. A kiviteli szerződést már aláírtam, amint az időjárás lehetővé teszi, kezdődik az a beruházás is. A Zöld Város Program keretében megújul a Kossuth park és a piac, valamint készül új játszótér és kondipark közel 300 millió forint értékben. Magán­emberként pedig azt várom 2019-től, hogy soha rosszabb évünk ne legyen, mint a tavalyi volt, mindig csak menjünk előre – tette hozzá a település vezetője.

Bizakodó nyilatkozatok

Kosztya Zoltán, Zajta polgármestere egy nemzetközi eseménytől várja azt, hogy jobb helyzetbe kerüljön a település és a lakosság.

– Nagy öröm volt a zsákfalu jellegű Zajta lakosai számára, amikor 2017. február 18-án megnyílt a szombati napokon nálunk is a magyar-román határ. Tagadhatatlan, hogy a heti egy napi határnyitás is nagy lépést jelentett előre, az igazi azonban az lenne, ha mindennap szabadon lehetne közlekedni a két ország között. Erre most, 2019-ben van a legnagyobb lehetőség, ugyanis Románia lett az Európai Unió soros elnöke, nagyobb figyelmet kap most ez az ország az európai közösségtől. S mivel Románia védi az unió keleti határait, nagyon bízom abban, hogy a schengeni övezetbe beveszik Romániát, s akkor szabad lenne a határon az átkelés éjjel-nappal. Én ezt a határnyitást várom 2019-től – magyarázta Kosztya Zoltán, majd megerősítésül hozzátette:

– A román politikusok azt nyilatkozták mostanában, hogy az Európai Unió keleti külső határát kétszáz kilométer hosszan védik a legmodernebb eszközökkel. Bíznak abban, hogy ez a védelem is bizonyítéka annak, hogy Románia fontos tagja az uniónak, megérdemli a schengeni övezethez csatlakozást, s a reményeik szerint hamarosan megoldódhat a schengeni övezet kibővítésének a kérdése.

– A Romániában található települések – Lázári, Vetés, Szaniszló – polgármestereitől is bizakodó hangulatú nyilatkozatokat hallottam ezzel kapcsolatban. Azért is jó lenne a határnyitás, mert akkor remélhetőleg a temetőnktől a határállomásig tartó műutat is felújítaná a Magyar Közút Nonprofit Zrt., annak az útszakasznak ugyanis a Közút a fenntartója. Sokat lendítene a határ mindkét oldalán lévő településeken, ha megvalósulhatna a határon a folyamatos szabad átjárás – mondta befejezésül Zajta polgármestere.

MML

Címkék: , , ,


Fehérgyarmat.
SZON.HU


hirdetés