Fehérorosz választások: erősödött az ellenzéki kemény mag

A második jégpályán töltött éjszaka után a fehérorosz ellenzéki tüntetők szerdán napközben is lelkesen és lankadatlanul folytatták a nem demokratikus elnökválasztás elleni tiltakozásukat, de az akció nem ingatta meg Alekszander Lukasenko államfő hatalmát.

Körülbelül ezer aktivista töltötte az éjszakát a dermesztő hidegben a főváros, Minszk főterén, amelynek nagy része télen szabadtéri jégpályának van átalakítva.

A téren körülbelül 30 sátor áll, és a tiltakozókkal töltötte az éjszakát az ellenzék vezetője, Alekszander Milinkjevics is. “Ma már többen vagyunk, mint tegnap voltunk, és remélem, hogy holnap még többen leszünk” – jelentette ki főleg fiatal támogatói előtt Milinkjevics.

Az elnökválasztások miatti tiltakozás már a negyedik napjába lépett, de Lukasenko elnök nem sok jelét mutatja annak, hogy ahhoz hasonló népfelkeléstől tartana, mint amilyen Ukrajnában a narancsos forradalom volt.

A tüntetők csak álmodoznak erről – így gúnyolódott szerdán a Szovjetszkaja Bjelorusszija című hivatalos fehéorosz napilap.

A vasárnapi elnökválasztásokon a hivatalos eredmény szerint Lukasenko 82,6 százalékot szerzett, ellenzéki kihívója, Milinkjevics csupán 6 százalékot. A szavazást Nyugat-Európában sem tartják szabadnak és demokratikusnak. A fehérorosz ellenzék azt szeretné, ha a választást alkotmányellenesnek nyilvánítanák, és megismételnék.

A tiltakozások rögtön urnazáráskor kezdődtek, akkor 10 ezer ember gyűlt össze Minszk központi Október terén, de a tüntetők létszáma azóta minden nappal csökkent: hétfőn 5 ezren, kedden már csak 3-4 ezren jöttek össze. Erősödött viszont a tüntetők kemény magja: az éjszakát hétfőn 300-an töltötték a téren sátrakban, kedden már ezren.

A lakosság azonban vagy nagyrészt támogatja Lukasenkót, vagy apatikus, és a forradalomnál többre tartja a stabilitást. Lukasenko elnökségének 12 éve alatt hatékonyan korlátozta a szólás- és politikai szabadságot, viszont az Oroszországgal való szoros kapcsolatok révén stabilizálta a gazdaságot, és elejét vette az elszegényedésnek.
hirdetés