Fejedelmi kincsek és ízek

Fejedelmi kincsek és ízek
© Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – A kiállítás része az az aranydukát, amiből csupán egyetlen egy maradt fenn.

Fejedelmeink mesés kincsei mellett fejedelmi illatok és ízek várták mindazokat, akik csütörtökön ellátogattak a Jósa András Múzeum két rendkívüli tárlatvezetésére. Az újszerű tálalás nem csak a sajtó képviselőit vonzotta, ami nem csoda, hiszen a Magyar Nemzeti Múzeum több mint egymilliárd forintért Törő Istvántól vásárolt, 150 évet felölelő és huszonegy erdélyi magyar fejedelem uralkodása alatt veretett fizetőeszközeit bemutató, nagyvolumenű időszaki kiállításon soha nem látott örökséget ismerhettünk meg.

Őseink nyomában

A csoport izgatottan lépett be az első emeleti kiállítótérbe. Az elénk táruló látvány szinte a küszöbhöz szögezett minket: a falakon az uralkodók arcképei és rövid életrajzi tablói mellett impozáns kis üvegdobozokban sorakoznak a 16-17. századi tallérok. Különleges atmoszféra lengi be a termet, a tudat, hogy fél évezreddel korábban élt őseink érintették ezeket a pénzeket, egyszerre hátborzongató és felemelő.

Tárlatvezetőnk, Kertész Fruzsina történész felhívta elmondta: a 220 darabból álló gyűjteményt kronológiai sorrendben állították ki. Laikus szemünk eleinte nehezen szokott hozzá a II. János Zsigmond uralkodásának kezdetétől II. Rákóczi Ferenc fejedelem haláláig veretett nagyértékű, főleg adózáskor használt fizetőeszközök lenyűgöző sokszínűségéhez, hiszen az ezüsttallérokat apró, sokszor csak hajszálnyit eltérő nyomatok teszik egyedivé. Az egyedülálló tárlatra a Nemzeti Bank gyűjteményéből származó ezüst és arany dukátok, csegelyek tették fel a koronát. Lélegzetvisszafojtva álltuk körül annak legértékesebb darabját, a Székely Mózes által készíttetett aranydukátot, melyből egyetlen egy maradt fenn.

A gyermekkorba repített vissza az a három diaráma, ami a korszak nagy történelmi eseményeit mutatja be. A megjelenítéshez használt játékok is muzeális értékűek már, persze bőven vagyunk még felnőttek, akik a padláson, pincében őriznek egyet-egyet a nyolcvanas évekbeli, magyar történelmi alakokra hajazó műanyag figurákból. A fejedelmi élményt Konyári Sándor mesterszakács korabeli fogásai varázsolták felejthetetlenné. Már az ételkompozíció látványa is felcsigázott minket, az ízek azonban minden képzeletet felülmúltak! A sáfrányos húsgolyók, a kapros, kölessel és füstölt hússal töltött, borssal, gyömbérrel, vöröshagymával fűszerezett, tölött szőlőlevelek, a sültek, göngyölt csirkemell-különlegességek és a bogyós gyümölcsökből készült szósz csendet parancsolt az addig duruzsoló csoportban. Ez csend minden dicséretnél beszédesebb volt…

Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató megjegyezte: minden bizonnyal ez a Jósa András Múzeum legszínvonalasabb tárlata ebben az évtizedben, így mindenkit csak arra kér, biztassuk arra ismerőseinket, barátainkat, hogy látogassanak el az intézménybe november 30-áig.

Megújult múzeumpedagógiai program

Baloghné Szűcs Zsuzsa etnográfus elmondta: a Pedagógiai Intézettel közösen háromnapos módszertani képzést hirdettek szeptember 19–21. között – az alsó és felsőtagozatos, valamint a középiskolai tanárok megismerhetik a múzeumpedagógiában rejlő lehetőségeket. A Fejedelmi Ősz alatt a reformáció 500. évfordulója alkalmából családi napot szerveznek október 14-én, amikor többek között a vizsolyi biblia egy oldalának kinyomtatására is lehetőség nyílik korabeli eszközök segítségével. A programsorozatot egy konferecia zárja november 30-án.

– A Jósa András Múzeum az óvodásoktól a középiskolásokig mind a négy korcsoport számára új, izgalmas múzeumpedagógiai programokat kínál, és szeptember 14-étől ismét bepillantást nyerhetünk a restaurátorok műhelyébe.

KM-CsA
hirdetés