Fejlesztési évfordulók a záhonyi átrakókörzetben

Műemlék 375-ös sorozatszámú gőzmozdony a záhonyi állomáson Műemlék 375-ös sorozatszámú gőzmozdony a záhonyi állomáson
Műemlék 375-ös sorozatszámú gőzmozdony a záhonyi állomáson Műemlék 375-ös sorozatszámú gőzmozdony a záhonyi állomáson - © Fotó: Tancsik Róbert
Záhony – A záhonyi vasúti átrakókörzet II. világháború utáni több fejlesztési ütemének évfordulója kötődik az idei esztendőhöz.

Az első fejlesztési ütem 70 éve kezdődött el és hat évtizede fejeződött be. Ebben az évtizedben elsősorban a központi záhonyi pályaudvart fejlesztették. Megépült a határon átvezető végleges széles nyomtávú vonal, az állomáson pedig új normál és széles nyomtávú vágányokat alakítottak ki.

A második fejlesztési ütem 55 éve zárult le. 1958 és 1962 között az üzemi forgalmi és átrakó kapacitást növelték daruk, hídmérlegek és vegyianyag-átfejtő berendezések építésével.

A negyedik fejlesztési ütem fél évszázada kezdődött el. Ekkor főleg a forgalmi és átrakóvágányok kapacitás egyensúlyának megteremtése érdekében végeztek fejlesztéseket, továbbá befejezték a fővonal második vágányának építését és a legelső vágányfelépítmény cseréjét. A 40 éve elindított ötödik ütemben Fényeslitkét és Eperjeskét fejlesztették.

– Tancsik Róbert –
hirdetés