Hübner Nyíregyháza BS

2020.03.19. 08:07

A pályán már nincs mit tenni

A megkérdezett kosárlabdacsapatok többsége azt kérte, hogy fejeződjön be a szezon.

A Cápák remek szezont futottak, remélhetőleg nem hiába

Fotó: Pusztai Sándor

A Hübner Nyíregyháza BS-nél hónapok óta arra készült mindenki, hogy a március 21-ére kiírt MAFC–Nyíregyháza összecsapás dönt a férfi NB I./B Piros csoport alapszakaszának első helyéről. Noha a koronavírus-járvány közeledéséről már hallottunk, még a múlt hét elején sem gondolta senki, hogy az előbb említett rangadó hetében már arról írunk: Magyarországon azonnali hatállyal minden szinten befejeződtek a kosárlabda-bajnokságok.

Az MKOSZ elnöksége egy rendkívüli ülés (a személyes találkozást kerülve Skype-on) keretein belül hozta meg a döntést, előtte azonban kikérte a női és férfiélvonal, valamint a másodosztály csapatainak véleményét.

Nincs végeredmény

– A legtöbb csapat azt szerette volna, hogy befejeződjön a bajnokság, így nem is nagyon volt ellenérv – beszélt a döntés hátteréről Sitku Ernő, az elnökség nyíregyházi tagja. – Nem látjuk még, hogy milyen következményei lesznek a vírus terjedésének, mindenki az egészségmegőrzésre törekszik, emiatt mindenki megegyezett abban, hogy le kell állítani a bajnokságot.

Európa több országában, ahogy nálunk is, egyes sport­ágak bajnokságát lezárták már, ám míg máshol a jelenlegi állással bajnokot hirdettek, addig hazánkban ezt nem tették meg. Az élvonalban jó eséllyel a Falco Szombathely esett el a bajnoki címtől, a csupán két győzelemmel rendelkező Jászberény viszont szerencsésen benn maradt.

A másodosztályban is érdekes a helyzet, ugyanis a Nyíregyháza és a MAFC azonos mérleggel áll az első két helyen. Oda-visszavágó esetén az egymás elleni eredmény döntene, a második meccs viszont elmaradt ebben a párharcban, így a pontkülönbség lehetne mérvadó, amiben jobbak a Cápák. Sokat lehet erről vitázni, a legnagyobb kérdés az, hogy van-e esélye bárkinek feljutni az élvonalba.

– A többség úgy döntött, hogy nem lenne fair, ha végső eredményt hirdetnénk a bajnokságokban, de a sorrend azért valamilyen szinten mérvadó lehet a későbbiekben – mondta Sitku Ernő. – Ez azért fontos, mert például a szponzoroknak majd lehet ezt mutatni, illetve az utánpótlás sportolók az egyetemi felvételinél használhatnák az eredményeket. Bízom benne, hogy tudják értékesíteni a pluszpontokat. Ha valaki végigküzdötte a szezont, akkor az előző évekhez hasonlóan megilleti, hogy ez is beszámolható legyen a felvételi pontszámba.

A remény maradt

– Megbeszéltük, hogy nincs kieső, akkor elvileg feljutó sincs, abban még esetleg bízhatunk, hogy későbbi döntés alapján felemelik az A csoport létszámát, de ebben most nem született döntés – tért ki a sportvezető a nyíregyháziak helyzetére.

Ami biztos, hogy a Cápáknak véget ért a szezonja, nincsenek már közös edzések, és mindenki hazautazhat a családjához. A következő idényt illetően rengeteg nyitott kérdés van, amikre remélhetőleg örömteli válasz születik.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában