Fekete hétvége: 14 halott

Budapest – Tizennégy halálos baleset történt a hosszú hétvégén, hétfő kora estig – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Heten fulladtak vízbe, heten pedig közlekedési balesetben haltak meg. A balesetben megsérültek száma meghaladja a nyolcvanat. A tűzoltókat csaknem kilencszázszor riasztották, legtöbbször esőzések és viharkárok miatt.

A Csele-patakba fulladt egy kisfiú

Hétfőn délután fél négykor érte el a vihar Mohács térségét. Három gyermek ekkor a Csele-patakban fürdött, a patak és a Duna összefolyásánál. A vihar gyorsan érkezett, két gyermek ki tudott menekülni a partra, egy 14 éves fiú azonban belefulladt a vízbe – tudta meg a Független Hírügynökség Bális Esztertől a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

A fiú holttestét a bajai speciális mentők szedték ki a vízből este negyed hétkor. Megmenteni azonban már nem tudták, meghalt. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az estet. Elsőként azt próbálják kideríteni történt-e bűncselekmény.

Három gyerek fulladt meg Nógrádban

Három tizenéves gyerek fulladt bele egy mesterséges tóba vasárnap este a Nógrád megyei Ságújfalun. A 12, 14 és 15 éves fiúk holttestére hétfő hajnalban bukkantak rá a különleges mentőszolgálat búvárai. Egyik gyerek sem tudott úszni. Valószínűleg a kisfiúk csak meg akartak mártózni a mesterséges tóban, a medence aljára fektetett fólia miatt azonban már nem tudtak kimászni a partra.

A tó egyes részein nagyon sekély, ám vannak 10 méternél is mélyebb pontjai. Focizni indult el vasárnap délután a három tizenéves kisfiú. Mivel estig nem értek haza, a rokonok keresni kezdték őket.

Négy óra keresés után Ságújfalu határában a mesterséges tó partján találták meg a gyerekek ruháit. A hozzátartozók azonnal értesítették a rendőrséget, akik kutyákkal indultak a fiúk keresésére. “A kutya a tó irányába indult, ebből lehetett következtetni arra, hogy a három fiú fürödni ment” – nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A 12, 14 és 15 éves fiúkat késő éjszakától a központi különleges mentőszolgálat búvárai keresték a mesterségesen kialakított tóban. Hajnalban azonban már csak a gyerekek holttestét sikerült kiemelni a vízből.

A rokonok szerint elképzelhető, hogy az egyik fiú véletlenül beesett a tóba és a többiek csak őt próbálták megmenteni, de az is elképzelhető, hogy csak meg akartak mártózni a vízben. A rokonok elmondása szerint ugyanis úszni egyikük sem tudott.

A mesterséges tavat fóliával bélelték ki. A különleges mentőszolgálat mentési vezetője szerint elképzelhető, hogy ez okozta a tragédiát. A tóba bemenni ugyanis könnyű, kijönni azonban – a fólia miatt – már annál nehezebb. Manga Mihály, a Központi Különleges Mentőszolgálat mentési vezetője szerint a ságújfalui mesterséges tó éppen ezért nagyon veszélyes, hiszen a fóliába fúródott por, illetve a belehordódott anyag és az algásodás miatt a felszíne nagyon csúszik.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Bányatóba fulladt
Hernádnémetinél találták meg a vízbe fulladt nőt
Bőcsön fennakadhat a holttest
Magyar férfi fulladt a Tiszába Szlovákiában
Ketten fulladtak vízbe a hét végén
Aki vizet nyel, könnyen pánikba esik
A Csorba tóba fulladt
Tragédiába fulladt családi nap
hirdetés