Fekete október – lapunk a forradalom idején

Nyíregyháza – Lapunk hozzáállása, címe és kiadója is változott 1956 őszén.

Lapunk 1956-ban Szabolcs-Szatmári Néplap címen jelent meg, alatta az volt olvasható: „Az MDP megyei bizottsága és a megyei tanács lapja”.

A forradalmi eseményekről október 24-én „A budapesti fiatalok hatalmas felvonulása kedden délután” címmel hosszú tudósítás jelent meg; ebből megyénk lakossága is megtudhatta, hogy a Magyar Rádió székházának környékén a karhatalmi alakulatok szorongatott helyzetükben fegyvert használtak, és az összecsapásnak sebesültjei, áldozatai is voltak.

Egy nappal később az egész címoldalt az „ellenforradalommal” kapcsolatos beszédek és felhívások töltötték meg, a későbbi számokban viszont már a szovjet csapatok azonnali kivonását, a sajtószabadságot, a politikamentes oktatást célzó követelések is megjelenhettek.
Október 30-ától Szabolcs-Szatmár Népe címmel jelent meg a lap, az alcím ezután gyakran változott: előbb „A Megyei Nemzeti Bizottság és a Városi Munkástanács lapja”, majd „A Megyei Pártelnökség és a Megyei Forradalmi Munkás és Paraszt Tanács lapja”, végül pedig „Az
MSZMP megyei intéző bizottsága és a megyei tanács lapja” lett.

KM
hirdetés