Fékeznék a benzinturizmust

Nehezített a benzinturisták dolgán a vám- és pénzügyőrség azzal, hogy szeptember elsejétől a magyar-ukrán határon olyan számítógépes rendszerrel tartják nyilván az átlépőket, mely segítségével könnyebben kiszúrhatók az ügyeskedők.

Mint Kupecz Józseftől, a regionális vámparancsnokság szóvivőjétől megtudtuk, a szigorítás miatt a határforgalom nem lassult, viszont közel egy hét alatt 50 esetben indult eljárás. Amíg Magyarországon huzamosabb ideje 340-350 forintba kerül a 95-ös benzin, addig északkeleti szomszédunknál 230 forintért beszerezhető, emiatt ismét felvirágozni látszik a termék feketepiaca.

A hatályos törvények alapján bárki, bárhonnan vámmentesen hozhat be az országba üzemanyagot, ha azt járműve gyárilag rendszeresített tartályába tölti, a tankból nem helyezi át, valamint alkalomszerűen közlekedik a határon. A gyakorlat nyelvén: az üzemanyagkapacitást többszörösére növelő túratank használata eddig is tilos volt, mint ahogy a vámosok azt se nézték el, ha valaki egy átkelőn naponta többször fordult benzinért, gázolajért. Azt viszont a kellő informatikai háttér híján nem nagyon tudták kivédeni, hogy például egy benzindíler Kisvárdáról indulva Záhonyon, majd a közeli Lónyán keresztül is forduljon egyet.

A hálózat „csapdájában”

Az őrnagy tájékoztatása szerint ezt a problémát oldja fel a hónap elejétől futó számítógépes rendszer. – A határátlépő gépjárművezetőknek eddig is nyilatkozni kellett a kilométeróra-állásról és a tankban lévő üzemanyag-mennyiségről. A mostani változás, hogy az átkelők összeköttetésben vannak egymással, egy program pedig kiszámolja az átlagfogyasztást, és az üzemanyaggal megtehető út mennyiségét. Ha valaki 50 liter benzinnel tér vissza Magyarországra Záhonynál, majd két óra múlva üres tankkal jelentkezik Lónyánál, nehezen tudja majd megmagyarázni, hogy betartotta a törvényt. Márpedig pontosan ez fog történni: kiszűrjük és elszámoltatjuk, hová is került az előzetesen behozott üzemanyag – mondta Kupecz József.

– Palicz István –
hirdetés