Fél éven belül egységes mobiltelefonos parkolási rendszer lesz a fővárosban

A fővárosi parkolási cégeknek júliustól el kell kezdeni annak az új rendszernek a kidolgozását, amely lehetővé teszi, hogy Budapesten egységes mobiltelefonos díjfizetéssel lehessen parkolni.

A három parkolási társaságnak fél éve van arra, hogy a rendszert kiépítse – mondta a főpolgármester kedden, szokásos közgyűlés előtti sajtótájékoztatóján.

Az új rendszer bevezetéséhez módosítani kell a főváros parkolási rendeletét. A módosításnak köszönhetően fél éven belül általános és egységes lesz a mobiltelefonos parkolójegy-vásárlás a fővárosban.

Ezt az jelenti, hogy Budapesten a kerületi és a fővárosi tulajdonban lévő közterületi parkolókban is meg lehet mobiltelefonon váltani a parkolójegyet.

Ez a rendszer sokkal igazságosabb: a tényleges parkolási idő alapján, percre pontosan lehet fizetni – mondta Demszky Gábor.

A főpolgármester hozzátette: telefonhívással és SMS-sel is lehet fizetni, a rendszer figyelembe veszi az adott parkolási zóna feltételeit és a kedvezményeket is.

 Arra is lesz lehetőség, hogy valaki még a díjfizetési időszakon kívül – tehát például késő este vagy hétvégén – előre, a következő díjfizetési időszak kezdetével váltsa meg a parkolójegyét.

Demszky Gábor a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, a közgyűlésen a héten módosítja a tavaly elfogadott Podmaniczky-programot is. A 2013-ig szóló 7 éves városfejlesztési tervbe a fővárosi fejlesztések mellett állami, kerületi és magánfejlesztéseket is beemelnek.

A főpolgármester közölte, 2013-ig csaknem 1100 milliárd fejlesztési forrást várnak a régióba az unióból. Céljuk az, hogy ezt Budapest minél jobban hasznosítsa.

 A porgramban 130 projekt van, köztük egyebek mellett a 4-es metró megépítése, a Moszkva tér és Déli pályaudvar megújítása, útrekonstrukciók és a városközpontok fejlesztése.

A Podmaniczky-programhoz kapcsolódó fejlesztéseket egyébként ősztől az interneten, a Budapest portálon is meg lehet majd tekinteni, erre a célra ugyanis külön adatbázist nyit a főváros.
hirdetés