Magyarország

2007.11.30. 17:05

Határmenti csapdák lesnek az uránra

<p>Lácacséke, Budapest, Miskolc - Nem érte „derült égből villámcsapásként” a magyar szerveket, hogy uráncsempészeket találtak a szlovák határnál, noha valóban ez volt az első ilyen elfogás a hazai bűnügyi históriában. Hasonló témában azonban a rendőrség már találkozott elkövetőkkel.</p>

Nem érte „derült égből villámcsapásként” a magyar szerveket, hogy uráncsempészeket találtak a szlovák határnál, noha valóban ez volt az első ilyen elfogás a hazai bűnügyi históriában. Hasonló témában azonban a rendőrség már találkozott elkövetőkkel. Egyelőre nem tudják - folyik a nyomozás -, honnan jött a radioaktív anyag (bár sejtik), sem azt, hova ment volna. Állagából (dúsított uránpor) arra lehet következtetni, hogy úgynevezett piszkos bomba készítésére használhatták volna, például terroristák. Ám az sem világos egyelőre, hogy a csempészeknek mint reménybeli eladóknak voltak-e konkrét célpontjai. Az illetékesek nem a Schengen kapcsán „láthatatlanná” váló uniós határok mellékhatásának tartják, hogy ilyesmi előfordulhat, hanem épp annak bizonyítékát látják az esetben, hogy a nemzetközileg együttműködő biztonsági szervek megfelelő „csapdákat telepítettek”.

„Ki van vetve a háló” - az uráncsempészek belesétáltak. Történetesen a mi határszakaszunkon.
Három személyt fogtak el a rendőrök, kettőt Szlovákiában, egyet Magyarországon. Utóbbit a hazai szervek pénteken letartóztatásba helyezték (embercsempészésért). A radioaktív anyag a kintieknél volt, így annak ismérveiről a magyar szerveknek is csak a szlovák szakértői jelentés nyomán vannak adatai.
Urán, csempészet, nálunk? - kapjuk fel a fejünket. Ilyesmi eddig még nem volt. Valóban, ilyen elfogás eddig nem szerepelt a rendőrség történetében, ami nem jelenti, hogy egyrészt a bűnüldözők ne készültek volna ellene, másrészt hogy ne lettek volna hasonló ügyek a közelmúltban.
- Nem ért minket váratlanul. Volt már precedens, különböző elkövetői csoportok próbálkoztak radioaktív anyagok tárolására szolgáló tégelyek magyarországi eladásával, igaz, csalóknak bizonyultak - beszélt a háttéről a nyomozás lapunk által megkeresett irányítója. Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetőhelyettese elmondta, efféle ügyekre készülve már „ki van vetve a háló”, s a mostani elfogás is azt igazolja, a nemzetközi együttműködésben dolgozó egységek „ott vannak, képesek hamar reagálni”, valamint adottak a szükséges hírszerzési kapcsolatok, és a schengeni folyamat révén amúgy mind nyitottabb határok mentén „ott vannak a rendvédelem által telepített csapdák”. Ezek a csapdák épp az ilyen elkövetőkre várnak...

Nem innen és nem ide
A szakember igyekezett megnyugtatni a lakosságot, mindenekelőtt megyénket:
- A radioaktív anyag Magyarország területén csekély ideig volt jelen. Amint észleltük a behozatalát, cselekedtünk. - A főosztályvezető-helyettes minden további részletet titkosnak, a nyomozás érdekei miatt elhallgatandónak nevezett. Arra a kérdésünkre viszont válaszolt, mi a szerepe hazánknak, illetve megyénknek a történetben. - Magyarország ebben az ügyben csak tranzitország. Borsod-Abaúj-Zemplén érintettsége sem került szóba semmilyen módon, azon túl, hogy a csempészek által kiválasztott hely erre a határszakaszra esik.

 

Kérdések, amikre még keresik a választ
- milyen útvonalon érkezett térségünkbe az urán?
- milyen csatornán jutott be?
- vannak-e további személyek ebben az ügyben?
- melyik lehetett a kiindulási ország? (erre nézve már az első sajtóhírek óvatos találgatásba bocsátkoztak: valamelyik volt szovjetunióbeli, azaz FÁK-ország)
- valamely terrorszervezett lett volna a célállomás?

 

Mi történt?
Dúsított urániumot csempészni próbáló tetteseket fogtak el a szlovák, illetve a magyar hatóságok (kint kettőt, nálunk kettőt), a szlovákiai Perbenyiknél, illetve a megyénkbeli Lácacsékén. A kinti rendőrség tájékoztatása szerint összesen 481 gramm, 235-os és 238-as izotópszámú, por halmazállapotú dúsított urán volt náluk. A radioaktív anyag sugárzása egyes, hivatalosan meg nem erősített információk szerint nagyobb ugyan a természetes háttérsugárzásnál, de igazából nem különösen veszélyes; „palira akarták venni” vele a későbbi vásárlót.

 

Mit hallottak?
Fedor László, Lácacséke polgármestere (még csütörtök este) érdeklődésünkre elmondta, úgy értesült, a radioaktív anyagot az augusztusban ideiglenesen megnyitott, de csak gyalogosok számára használható, Lácacséke és Perbenyik közötti határátlépési ponton akarták Magyarország területére hozni. Fedor László hozzátette, utólag megtudta, a határátkelőt már hetek óta figyelték a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!