Feláldozzák az Országzászló teret?

Nem új elképzelés, de azt hittem, már végleg a múlté – írja levelében Marik Sándor.

Hivatalosan senki sem nyilatkozott eddig lapunknak
„Amikor június 9-én először írtam a Városvitán az Országzászló tér esetleges ismételt átalakításáról, inkább csak „kísérleti léggömbnek” szántam a jelzést, mert még csak „fülest” kaptam, amit nem akartam elhinni – írja Marik Sándor. – Azt hittem, ez a terv már végleg a múlté. Mert ez nem új elképzelés.

A terv már legalább egy évtizede megfogalmazódott, mégpedig akkor, amikor beépítették a Luther Házzal szemközti szanált telket, ezzel elzárva a továbbépítés lehetőségét. (A kiskörút eredetileg ott haladt volna, ott lett volna az „átkötés” a bírósághoz.)

Akkor elsimult ez a dolog, mert annyira valószínűtlennek hangzott, hogy éppen csak rendeznek egy teret, északi és keleti oldalán kétszer kétsávos úttal, aztán rögvest felbontják.

Gondolom, az illetékesek is tartottak a felháborodástól, ezért is tehették ad acta a tervet – egy körútépítés, még ha kicsi is –, több évtizedet átívelő program, gondolták, majd alkalmas időben előveszik, és bevarrják „a város tereinek általános rendezése keretébe”.

Nos, erre most jött el az idő.

Nem volt időszerű

Anno belenyugodtam, hogy a Kalata Gyula várostervező által a 60-as években megálmodott korszerű (sugaras–körutas) városszerkezet eredeti kiskörút részét kinőtte a város, nagyobb kell.

 Pedig szerintem az éppen megfelelő volt. Egy bizonyos határon túl akkor már nem volt értelme vitatkozni, mert nem is volt időszerű: a rendszerváltás óta nem épült a körút, a mostani építkezés az első elmozdulás.

A Városvita életképességét mutatja, hogy most először többen háborodnak föl a terven, mint egykor a papíralapú újságban megírt cikkeken összesen.

Valóban folytatni kellene ezt a vitát, hátha megtudunk valamit – csak nehogy az legyen a végeredmény, hogy a Technika Háza és a Skála (Nyírfa) Áruház melletti kétszer két sávos útpálya parkolóként sokat fog segíteni a belváros parkolási gondjain, és ezért kell feláldozni az Országzászló teret. Fa, emlékmű nem akadály.

Egyébként ennek a körúttervnek már legalább 5 éve fenn kellene lenni a város honlapján, hiszen ha valami, akkor ez olyan horderejű dolog, ami megérdemli a nyilvánosságot.”
hirdetés