Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár mellszobrát Tiszavasváriban

Akt.:
Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere, Balogh Géza szobrászművész és Murányi Levente '56-os szabadságharcos
Dr. Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere, Balogh Géza szobrászművész és Murányi Levente '56-os szabadságharcos - © Fotó: Szentmihályi András
Tiszavasvári – Felavatták Pongrátz Gergely 1956-os forradalmár, az egykori Corvin-közi felkelőcsoport főparancsnokának mellszobrát csütörtökön Tiszavasváriban.

Az alkotás létrehozására a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett országos pályázaton nyert el két és fél millió forint támogatást.

A mellszobrot az alkotó Balogh Géza szobrászművész, Fülöp Erik, Tiszavasvári jobbikos polgármestere és Murányi Levente ’56-os szabadságharcos közösen adta át.

Az eseményen elhangzott, a pályázati támogatás mellé a város biztosított minimális önerőt, így állíthatták fel a mellszobrot a polgármesteri hivatal előtti téren.

szent

Pongrátz Gergely (1932-2005) az 1956-os forradalom idején a legnagyobb létszámú ellenállási csoportot vezette, ő volt a Corvin-közi felkelőcsoport második és utolsó főparancsnoka. Pongrátz öt testvérével együtt harcolt az országba bevonuló szovjet csapatok ellen, a Corvin-köziek november 4-e után még napokig kitartottak. November végén családjával – magyar katonák segítségével – elhagyta az országot és Bécsben csatlakozott a Magyar Forradalmi Tanácshoz.

– MTI –
hirdetés