Felcsaptak a szenvedély lángjai a makierdőben

Felcsaptak a szenvedély lángjai a makierdőben
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – A mayotte makikkal társbérletben élő sarkantyús teknősöknél ugyanis megkezdődött a párzási időszak, így a hím ivarú állatok egymással összecsapva versengenek s elzavarják riválisukat a választott hölgytől.

A sarkantyús teknősök(Geochelone sulcata) a fekete kontinens legnagyobb szárazföldi teknősei,csak a galapagoszi óriásteknős (Geochelone nigra) nő nagyobbra náluk. Páncélhosszuk 85cm is lehet, súlyuk pedig akár 80 kg.

Afrika füves szavannáinak és félsivatagos területeinek lakói, ahol növényekkel; gyümölcsökkel és levelekkel táplálkoznak. Általában alkonyatkor és pirkadatkor aktívabbak, a nappali 40-50 °C-os forróság elől mély gödröket ásva húzódnak el. Veszély esetén a fejüket behúzva, mellső lábaikat maguk elé tartva válnak szinte áthatolhatatlan páncéllá. Nevüket a hátsó lábukon lévő sarkantyú szerű kinövésekről kapták, s páncéljuk is különleges hiszen láthatóak a növekedési gyűrűk, melyek az évek előre haladtával egyre kontrasztosabb rajzolatúak.

teknos2

A hím állatok a párzási időszak alatt- mely itt Nyíregyházán június környékére szokott esni- rendkívül agresszíven viselkednek egymással szemben, szinte tankként ütköznek meg egymással a haspáncél villás nyúlványai segítségével.

A győztes párosodik a nősténnyel, amely utána megfelelő helyet keres a tojásoknak. 60 cm átmérőjű és akár 90 cm mély üreget ás, majd 15-30 tojást tojik beléjük, végül befedi őket. A mindössze 4-6 cm-es kicsik 8 hónap múlva kelnek ki. Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez – hiszen állandó 29-30 fok valamint 90%-os páratartalom szükséges – ezért tojásrakás után a gondozók keltetőbe fogják helyezni a pingponglabda méretű tojásokat. A nehezen tenyészthető hüllőket már a korábbi években sikerült kikeltetni, reméljük idén is szerencséje lesz a szakembereknek.

Az elkövetkezendő hetekben a hímek harcias fellépését látogatónk testközelből is megcsodálhatják, hiszen az ivarérett állatok parkunk makierdejében élnek, ahova a vendégek be is mehetnek közéjük.

– Nyíregyházi Állatpark –
hirdetés