Felcsúti beteljesülés

Felcsúti beteljesülés
© Fotó: KM-archív
Nem is olyan régen még vasúton utaztak az ország vezetői, vonataikat jól karbantartott, csillogó-villogó mozdonyok húzták. A Nyírvidéki Kisvasúton persze nem közlekedtek ilyen különvonatok, mégis akadt két „kormányzati gép”. Hoványi Péter jegyzete.


A rozsdás járművek sorsát a személyzetük vette kézbe: az egyik mozdonyvezető szabadidejében festette újra ütött-kopott masináját, a másik a felújításhoz kijárta a nagyhalászi önkormányzat támogatását, ezért a fülke oldalára felkerült a város címere is. A megfiatalodott mozdonyokat attól kezdve kormányzati gépeknek nevezték a vasutasok. Mire eljött az „ideiglenes forgalomszünet” ideje, már egyformán fakó volt az összes, a korábbi csillogás mégsem merült feledésbe; 2009. december 12-én sokszor elhangzott: méltó lezárása a kisvasút 104 éves történetének, hogy az utolsó vonatot éppen a két „kormányzati gép” húzza.

Tavaly ismét lefestettek két mozdonyt, mégpedig a „kormányzati gépeket” szemelték ki állagmegóvásra, ahogy a MÁV sajtóosztálya indokolta a munkálatokat. A Vál-völgyi Kisvasút hétvégi megnyitóján kiderült: a kormányfő falujában a nyírvidéki „kormányzati gépek” közlekednek – sok évvel később rászolgálva a tréfás becenévre.

Hoványi Péter
hirdetés