Felelős, hűséges hivatás

Akt.:
Felelős, hűséges hivatás
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Július elseje az egészségügyben dolgozók legnagyobb ünnepe.

Egy szál rózsa, és egy elismerő oklevél várta az idei Semmelweis-napi kitüntetetteket a megyeháza dísztermében hétfőn. A fehér köpenyesek ünneplőre cserélték a „munkaruhát”, s mivel a betegellátás egy percre sem állhat meg, az ünneplők között főként azok foglaltak helyet, s emlékeztek az orvos géniuszra, akik kiemelkedő munkájukért elismeréseket vehettek át az orvostársadalom legnagyobb ünnepén.

A gyógyító munka szépsége

Egy perc néma csenddel emlékeztek a Jósa András kórházhoz kötődő, a közelmúltban elhunyt nyíregyházi orvosokra, professzorokra, majd a hagyományokhoz hűen köszöntők következtek.

– Minden ember önbecsüléséhez szükség van elismerésre; az egészségügy legnagyobb ünnepén, július 1-jén Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján a mindennapok sűrűjéből kilépve jut idő fellélegezni és fejet hajtani az anyák megmentőjének elhivatottsága, kitartása és a saját kollégáink odaadó munkája előtt – mondta köszöntőjében Adorján Gusztáv főigazgató.

– Elsősorban azt köszönjük meg, hogy orvosaink itthon gyógyítanak, hűek maradtak, hittel és türelemmel dolgoznak köztünk és értünk, mert annak, aki egyszer megérzi a „gyógyítás misztériumát” a hivatása a szenvedélyévé válik – mondta a főigazgató, aki ezzel párhuzamot vont Semmelweis ma is példát mutató kitartásával, orvosi elkötelezettségével.

Jár a megbecsülés

A kórházvezető elmondta: reméli, hogy tovább folytatódhat a béremelés az egészségügyben; és az tény: a megyében dolgozó orvosok, ápolók munkakörülményei sokat javultak az elmúlt években megvalósult beruházásoknak köszönhetően.

Elhangzott: mintegy 30 milliárd forintos kórházfejlesztésen vannak túl, megépült a kórház óvodája, amely szeptembertől gyermekricsajjal telik meg, hamarosan elkészül a parkolóház, amellyel megoldódhatnak a parkolási gondok a kórház területén – emelte ki a főigazgató, és hozzáfűzte: számtalan pályázati program teszi lehetővé az egészségügyi dolgozók továbbképzését, valamint javítja a kórház jelenlegi eszközparkját, műszerezettségét.

– Nem adták ingyen a címeket, meg kellett dolgozni értük. A kinevezettek új perspektívából látják majd a saját munkájukat, de a velük szemben támasztott szakmai elvárás is magasabb lesz – zárta gondolatait a főigazgató.

Minden fontos területről

Ezt követően rövid, zenés műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek, majd az ünnepség szónokai az orvosi hivatás szépségéről, a semmelweisi életfelfogásról szóltak.

Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: nincs szégyenkeznivalók, a betegellátás körülményeit tekintve a megye nagyot lépett előre. Az alelnök is megköszönte, hogy a megyében dolgozó kiváló orvosok, egészségügyi szakdolgozók a csábító külföldi jövedelmek ellenére itthon szolgálják az emberek javát.

Ezt követően a hosszú évek óta kiemelkedő munkát, kutató-tevékenységet végző dolgozók vehettek át díjakat. A megyei kórházak kitüntetettjei között van gyermekorvos, intenzív terápiás orvos, szemész főorvos, belgyógyász, biológus-biokémikus, de gazdasági szakemberek, és a beteg­ellátásban nélkülözhetetlen háttérdolgozók vehettek át elismeréseket. Munkájukról, mindennapjaikról, céljaikról és jellemükről a róluk szóló néhány perces kisfilmek tanúskodtak. Meghatódva, jóleső érzéssel, szakmai alázattal fogadták a kézfogást és gratulációkat.

Minden telephelyről díjazták a legjobbakat.

Semmelweis-díjat vehettek át:

Bodnár Tünde, dr. Benedek József, Benke Istvánné, dr. Benkő Viktória, Bíró Gábor, dr. Bíró József, Ceglédi Ferenc, Csajbókné Boldizsár Margit, dr. Guti Vjacseszlav, Hauserné dr. Szilágyi Csilla, Hódiné Major Anikó, dr. Incze Judit, Jeremcsuk Andrea, Kecskeméti Józsefné, Kovács Józsefné, Kozma Róbertné, dr. Máté Szilvia, Miski Mária, dr. Nagy Ágota, Péter Zoltánné, dr. Redella Edina, dr. Samu Dénes, dr. Sylvester Zoltán, dr. Szabó Katalin, dr. Szabó Norbert, dr. Sztehney-Nyák Mária, dr. Takács Gyöngyi, dr. Tokár Zsuzsanna, dr. Tsorbatzoglou Alexis, Vass Edit és dr. Zádori Zoltán.

Időtálló a példamutatás

Semmelweis emberek millióinak mentette meg az életét azzal, hogy megoldást talált a fertőzések leküzdésére. Higiéniai intézkedéseit saját korában megkérdőjelezték, kollégáinak nem tetszett a kézfertőtlenítés, a kórházi ágyneműk gyakori cseréje, de ő felelősnek érezte magát az anyák halála miatt, és nem adta fel, kiállt a kézmosás fontossága mellett. – A semmelweisi örökség: a felelősséggel végzett munka, a betegekkel szembeni elkötelezettség örök érvényű. Az orvos-tudós a másképpen gondolkodó, innovatív orvosok példája; akik a közgondolkodás előtt járnak, a tudományos fejlődés zálogai – emelte ki dr. Erdélyi Ágnes, orvosigazgató-helyettes.

KO
hirdetés