Felfüggesztették a szlovák szociáldemokrata párt ideiglenes tagságát

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnöksége csütörtökön Brüsszelben 325 igen és 17 nem szavazattal felfüggesztette a szlovák szociáldemokrata párt, a SMER ideiglenes tagságát.

A döntés alapjául a 2001-es berlini kongresszus nyilatkozata szolgált, amely kimondja, hogy a pártszövetség tagjai nem léphetnek szövetségre és nem működhetnek együtt rasszista, idegengyűlölő pártokkal.

Robert Fico kormányfő ezeket az elveket sértette meg, amikor a júniusi választások után koalícióra lépett a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal, amely egyebek között magyar- és cigányellenes megnyilvánulásairól hirhedt.

Az Európai Parlament szocialista frakciója már júliusban jelezte: következménye lesz annak, hogy Fico Slotával is lepaktált, ugyanis elfogadhatatlannak tartották egy szocialista párt és egy idegengyűlölő, szélsőséges politikai tömörülés kormányzati szintű együttműködését.

A felfüggesztés 10 hónapra szól, jövő júniusban foglalkoznak ismét a szlovák kormánypártok tevékenységével.

Fico nem volt jelen a döntést hozó brüsszeli tanácskozáson.

A kormányfő párton belüli egyik legnagyobb ellenlábasa, Monika Benová (benyová) EP-képviselő, a Smer volt alelnöke, aki kezdettől ellenezte a Slotával való szövetkezést, máris jelezte: a legerősebb szlovák kormánypártnak tíz hónapja van bizonyítani európai orientáltságát, és azt, hogy képes fellépni a szélsőséges megnyilvánulások ellen.
hirdetés