Felgyújthatta volna az asszonyt

By Ratalics László
Debrecen – A vádlott bűnös emberölési kísérletben, de enyhítették a börtönbüntetését.

Enyhítve az első fokon kiszabott büntetésen, jogerősen 3 év 6 hónap börtönnel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a komádi férfit, aki 2010 nyarán kis híján felgyújtotta élettársát féltékenységében. A másodfokú bíróság dr. Ficsór Gabriella vezette tanácsa emberölés kísérletének bűntettében marasztalta el K. József Árpádot, akit a Debreceni Törvényszék még 6 év börtönre ítélt. A mostani indoklás szerint az enyhítés oka az volt, hogy a vádlott által használt öngyújtó valójában alkalmatlan volt arra, hogy lángra lobbantsa a motorolajat, amit a férfi előzőleg az asszonyra loccsantott, illetve az elítélt több súlyos betegségben szenved.

Féltékeny lehetett

A tényállás szerint a nyugdíjasként élő, halált okozó ittas járművezetés, lopás és csempészet miatt is büntetett K. József Árpád és élettársa 2010-ben üzemeltetésre kibérelt egy körösszakáli presszót. Azonban a több, mint két évtizede együtt élő pár kapcsolata annyira elhidegült, hogy az asszony utóbb közelebbi kapcsolatba került egy férfi vendéggel. Amikor ez kiderült az addigi konfliktusok tovább éleződtek.

2010 augusztusában a nőt az említett vendég vitte haza gépkocsival, amit a vádlott annyira zokon vett, hogy dulakodni kezdett az élettársával, aminek során erőszakkal próbált vele közösülni. Az asszony az udvarra menekült, ahol gyakorlatilag összeverekedtek. A férfi akkor látszólag békülni akart, majd amikor a sértett közelébe került, körülbelül 8 deci motorolajat loccsantott a ruhájára, ami egy csupán szikrázásra képes öngyújtóval megpróbálta meggyújtani. Közben megöléssel fenyegette a nőt, akinek sikerült az utcára menekülnie és telefonon rendőrt hívni.

A szakértő megállapítása szerint, ha a motorolajjal átitatódott ruha meggyullad, akár halálos sérülést is okozhatott volna. A vádlott az eljárás során a bűncselekmény elkövetését és bűnösségét egyaránt tagadta.

HBN-RaL
hirdetés