Felgyújtotta anyósa házát, utána beleugrott a kútba, de mindezek előtt ivott egy kis pálinkát – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„Egy hónapban háromezer kempingmatracot gyártanak a Taurus Gumiipari Vállalat ibrányi üzemében” – adta hírül a Kelet negyven évvel ezelőtt
„Egy hónapban háromezer kempingmatracot gyártanak a Taurus Gumiipari Vállalat ibrányi üzemében” – adta hírül a Kelet negyven évvel ezelőtt - © Fotó: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk
1948. június 12., szombat
Felgyújtotta anyósa házát, utána beleugrott a kútba

Néhány nappal ezelőtt veszedelmes tűz ütött ki Tiszadadán. A község önkéntes tűzoltóinak sikerült a tűz tovaterjedését meggátolni, a lakóház teteje azonban megsemmisült. A tűzvizsgálat során kiderült, hogy a házat a tulajdonos, ifj. P. Károlyné veje gyújtotta fel. Amíg a felesége az istállóban a teheneket fejte, N. Gábor felszaladt a padlásra, és az ott felhalmozott tengericsutkát meggyújtotta. Ezután lejött a padlásról, bekiáltott a feleségének, majd beleugrott az udvari nyitott kútba. Amikor a tűzoltók a kútból vizet akartak meríteni, észrevették, kihúzták és a rendőrségnek átadták N. Gábort. Kihallgatása során elmondta, hogy anyósával nem tudott egyetértésben élni, ezért gyújtotta fel a házat, előzőleg azonban megivott három deciliter pálinkát.

1948. június 13., vasárnap
Három embert ütött agyon a fa

Péntek délben hatalmas vihar vonult el a Nyírbátor közelében fekvő Ömböly felett. A nagy szél tövestől kicsavart egy 13 méter magas faóriást, amely egy kunyhóra zuhant és azt pozdorjává törte. A vihar elől a kunyhóba menekült F. Ferenc ömbölyi lakos feleségével és három gyermekével; a fa a két felnőttet és egy kétéves kisfiút ütött agyon. A másik két gyermek szerencsésen megmenekült és az ijedtségen kívül nem esett baja.

Hatvan éve írtuk
1958. június 15., vasárnap
Szajkó, a primadonna

Bármennyire is meglepte kétszer Szajkó, a Kemecsei Állami Gazdaság egyik mangalicakocája a szakember-társadalmat, harmadszorra olyat produkált, hogy annak alig akad párja. Ez a tenyészkoca első fialáskor tizennégy malacnak adott életet. Lett is riadalom, két malacot végül a pulival neveltettek fel. A második fialást ugyancsak lesték. Nem is csalódtak, mert Szajkó „rávert”, és tizenöt malac nyüzsgött alatta. Hanem ami most történt, arra a mangalicák nagyérdemű nemzetségében aligha volt példa: Szajkó a harmadik fialáskor tizenkilenc malacot hozott a világra. Nem tudni, hogy a berkshire-i papa mennyire örül a rendkívüli eredménynek, de Szajkó csak nyolcat tartott meg felnevelésre, a többit kiadta dajkaságba.

1958. június 17., kedd
Kiássák a bátori vár alapjait

A Báthoriak idejében épült várkastély alapjainak kiásását kezdik meg rövidesen Nyírbátorban. Az ásatást a nyírbátori múzeum és a nyíregyházi Jósa-múzeum munkatársai végzik. A községi tanács anyagi hozzájárulással és társadalmi munkával segíti a munkát. A cél az alapfalak restaurálása, s a középkor feltehetően számos leleteinek megmentése. A tervek szerint a gimnázium és a szülőotthon kertjének területén – ahol a vár alapjai vannak – várkertet alakítanak majd ki.

Ötven éve írtuk
1968. június 13., csütörtök
Felnyílt a sorompó

Vasárnap hajnali negyed háromkor Nyíregyházán, a lezárt Simai úti sorompó előtt mentőautó állt meg. Sivító szirénájával tudatta, hogy súlyos beteget szállít a kórházba. A sorompónál szolgálatot teljesítő vasutasok gyorsan cselekedtek: leállították az állomásról induló tehervonatot, s szabaddá tették az átjárót a mentőkocsi előtt. Lehet, hogy ezzel vétettek a vasúti szabályzat ellen, de emberségükről tanúbizonyságot tettek.

1968. június 14., péntek
Növényvédő repülősöket ­képeznek Nyíregyházán

Ősztől új színnel gazdagodik a megye oktatási térképe: az Országos Növényvédő Szolgálat részére növényvédő repülősöket képeznek Nyíregyházán, a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikumban. Talán rekordnak számít a harmincszoros túljelentkezés – csaknem hatszáz fiatal közül választják ki a legalkalmasabbakat.

1968. június 15., szombat
Sipkay Barna utolsó regénye

Az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt nyíregyházi író, Sipkay Barna utolsó regénye, a Rágalom e héten jelenik meg a Magvető Könyvkiadó gondozásában. A könyv a jövő héttől kapható lesz a Szabolcs-Szatmár megyei könyvesboltokban is.

Még egy templom utazik

Már írtunk a nemesborzovai műemlék fatoronyról, amelyet a „magyar skanzenbe”, a szentendrei szabadtéri néprajzi múzeumba visznek. A múzeum most megvásárolta a mándoki favázas templomot is.

Negyven éve írtuk
1978. június 14., szerda
Fészekrongálók

A nyíregyházi madarászok 1977 tavaszán 46 zöldre festett mesterséges fészekodút helyeztek el a Sóstói-erdőben. Céljuk az volt, hogy ezzel is elősegítsék a rovarevő, hasznos madarak megtelepedését. Egy esztendő múltán meglátogatták az alkalmatosságokat, de már csak tizenkettőt találtak. Volt, amit vandál módon összetörtek, másokat elloptak, igen sokat megrongáltak. Lényegében az történt, hogy a sok-sok madár fészkelését tették lehetetlenné, tojásos fészkeket rongáltak meg. A madarászok úgy döntöttek, nem érdemes újabb odúkkal próbálkozni, mert az erdő pusztítói megfékezhetetlenek. A vandálok a természetet, környezetünket teszik szegényebbé, mulatságuk korántsem magánügy. Nem is csak a madarak ügye. Kár, hogy az erdő jó madarai ellen vétő jómadarakat eddig nem sikerült lépre csalni.

KM
hirdetés