Félhetnek tőle a szerbek is

Akt.:
Félhetnek tőle a szerbek is
Nyíregyháza – Fucsovics Márton élete első győzelmét aratta ATP-1000-es versenyen, ami után Marin Cilic vár rá.

Hogy mi a közös Fucsovics Mártonban és Marin Cilicben? Az, hogy a világranglistán legelőkelőbb helyen jegyzett magyar férfiteniszező (65.) és a harmadik helyen álló horvát játékos is az újra világelső Roger Federertől kapott ki legutóbb Grand Slam-tornán, egész pontosan az Australian Openen. Marci a nyolcaddöntőben, a boszniai Medugorjében született klasszis a döntőben…

No, meg az is, hogy a bázeli ATP-500-as verseny után az Indian Wells-i 1000-es viadalon is találkoznak. Merthogy az első fordulóban erőnyerő Cilichez a nyíregyházi játékos érkezett meg, minekután 7:6 (7–3), 6:1-re legyőzte a rangsor korábbi tizenkettedikjét, a jelenleg 68. helyen álló szerb Viktor Troickit.

– Úgy érzem, az volt a fordulópont, amikor az első szettben vissza tudtam brékelni Troickit – nyilatkozta a mérkőzés után Fucsovics Márton, miközben a háttérben éppen európai futballt űztek, ami Amerikában nagy szó. Mikor erre rákérdeztük, arra azt felelte Marci, hogy a teniszezők levezetésként veszik igénybe ezt a sportágat, de ő még nem szállt be közéjük, majd a meccsről szólva így folytatta: – El kellett telnie egy kis időnek, amíg megszoktam a verseny hangulatát, a labdát és a pályát, de amikor ez megtörtént, a második szett már elég simán alakult.

A Marcit 2016-ban, a barcelonai salakpályás ATP-500-as verseny nyolcaddöntőjében 6:4, 1:6, 6:0-ra legyőző Troicki a péntek – magyar idő szerinti – késő esti mérkőzés első szettjében 1:1-nél vette el magyar riválisa adogatását, és 5:4-nél a szettért szervált. Fucsovics a legjobbkor kapta össze magát, már 0–40-e is volt, végül a második bréklabdát értékesítve egyenlített, eljutott a rövidítésig, ahol nem ismert kegyelmet (7–3).

A második szett úgy is maga volt az álom, hogy az első gém a Trockié volt, utána viszont hatot nyert zsinórban Marci, háromszor is ellopva szerb riválisa adogatását. A meccset 1 óra 28 perc alatt nyerte meg, hogy utána fogadhassa egy másik szerb játékos gratulációját élete első olyan győzelme után, ami ATP-1000-es tornán született.

– Novak Djokovics épp Mike Tysonnal fotózkodott, amikor az öltözőbe menet találkoztam vele – mondta a különös randevúról Marci. – Mondta, hogy követi az eredményeimet és azt is, hogy most már a szerbek elkezdhetnek félni tőlem. Említette, hogy régen járt Budapesten, és szeretne visszatérni, fel is ajánlottam neki, hogy jöjjön az áprilisi ATP-versenyre…

Vasárnap azonban egy másik délszláv, a boszniai születésű horvát vár Marcira. Miként Troickival, Marin Ciliccsel szemben is 0–1 a nyíregyházi játékos mérlege (a bázeli negyeddöntőben őrületes csatában, 7:6, 5:7, 7:6-ra nyert a 2014-es US Open győztese), és ez most talán annyira nem is rossz előjel. Hiszen Trockinak is sikerült visszavágni…

Marci ezzel a győzelemmel a 63. az élő ATP-rangsorban, a Cilic elleni siker esetén újabb helyezést lépne előre, amivel beállítana karrierje eddigi legjobbját.
hirdetés