Felidézték a százhúsz évet Kéken

Akt.:
Sok szép emléket őriznek a régi fényképek
Sok szép emléket őriznek a régi fényképek
Kék – A kutatómunka során az óvoda építésének kevéssé ismert részlete is kirajzolódott.

Jelentős dátumhoz érkezett Kék ebben az évben. A „Mesekert” nevet viselő óvodát tíz évvel ezelőtt kezdték építeni, amit 2009. augusztus 31-én vettek birtokba a gyermekek, s ami valóban mesés körülményeket teremt hetven fiatalnak és az ott dolgozó óvónőknek, dajkáknak. A mostani gyermekintézmény elődjét azonban 120 évvel ezelőtt, 1896. október 1-jén, a millenniumi év zárónapján adták át ünnepélyes keretek között. Az épület ma is áll a község főutcáján, a református templom mellett.

Fotók és iratok

A jubileumi évet az önkormányzat az „óvoda évének” nyilvánította. Bobik Jánosné nyugalmazott tanárnő – aki eddig is kutatta Kék történetét – gyűjtőmunkába kezdett. A református egyház irattárában fellelhető dokumentumok alapján kirajzolódott a kisdedóvó építésének és a református iskola történetének eddig kevéssé ismert részlete. Emellett fotók és más emlékek gyűjtése is megkezdődött, a fellelt anyagokból kiállítást rendeztek az új óvodában.

Jó ötlet volt

Az önkormányzat a közelmúltban rendezte meg az óvoda emléknapját, amelyre meghívta az óvoda hajdani és mostani dolgozóit, valamint a község lakosságát.

– Örömtől sugárzó arcokkal érkeztek az egykori dolgozók, és a Mesekert aulája, tornaszobája hamarosan zsongó méhkassá változott. Ölelő ­karok, csodálkozó tekintetek, a néha elbizonytalanodó, majd a felismerő pillanatok után felhangzó nevetések arról tanúskodtak már az első percektől kezdve, hogy jó ötlet volt ez a találkozó. A kiállításon helyet kaptak a református egyház irattárából megkapott évszázados jegyzőkönyvek, számadások, látható volt továbbá az alapítólevél, néhány információ az alapító Miskolczy József­ről. Az elmúlt évtizedekre emlékeztettek régi fényképek és berendezési tárgyak is – tájékoztatta lapunkat Bobik Jánosné nyugalmazott tanárnő. – A fiatalabbak azt találgatták, mi lehet az a fából készült, két végén kihegyezett valami, ami a „Nagyszüleink játékai” címet viselő kiállítási tárgyak között volt. Az érdeklődők megtudhatták Gazsi János bácsitól, a készítőjétől, hogy az a „bige” nevű játék tartozéka.

A csodálatos gyermekrajzok „A mi óvodánk” című rajzpályázatra készültek Hajnalné Bozsó Ilona óvónő irányításával. Az „Egyszer volt” című tabló az óvoda nevéhez igazodva, egykori és mostani kéki mesemondókat mutatott be.

file6qk6phq1q2s1c5heqk2c

A felfedező tárlatnézés után az új óvoda tervrajzai és az építkezés fotói kötötték le a látogatók figyelmét, majd a Mesekert Óvoda sokrétű munkáját bemutató fotókban gyönyörködhettek a vendégek.

– KM –


A birtokos végrendelete

Az emléknapon régi adósságot is törlesztett a község. Mint ahogy Poór Sándor polgármester az avató beszédében mondta: „Emléket állítunk annak a nagyszerű embernek – Miskolczy József úrnak, egykori kéki középbirtokosnak –, aki olyan korban gondoskodott a falusi gyermekek ellátásáról, neveléséről, amikor az még nem volt általános. Egy olyan kis faluban támogatta végrendeletében a kisdedóvó létrejöttét, melynek lélekszáma akkor még az ezret sem érte el. Támogatókra talált a református egyház bölcs elöljáróiban, akik mellé álltak, és az alapítványt kiegészítve 1894–96 között megépülhetett mai óvodánk elődje.”

Címkék: , ,hirdetés