Felidézték a vár ostromát

Csoportkép is készült Pilisborosjenőn, az „egri” várnál
Csoportkép is készült Pilisborosjenőn, az „egri” várnál - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – A szezonális munka megkezdése előtt kirándult a szakszervezeti csoport.

Több éves hagyomány már a nyíregyházi EKO Konzervipari Kft. szakszervezeti csoportjának életében, hogy a befőzési szezon megkezdése előtt kirándulást szerveznek. Ez a szép szokás nem szakadt meg az idén sem, a napokban Budapestre kirándultak a szakszervezeti tagok.

– Szakszervezetünk meghívást kapott a Zwack Unicum Látogató Központba. Az ismerkedés előtt megtekintettünk egy 20 perces kisfilmet a Zwack család és a gyár történetéről. A film után végigkalauzoltak bennünket a 220 éves, titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr, az Unicum történetét bemutató kiállításon. Különlegesebbnél különlegesebb palackokat láthattunk – tájékoztatta lapunkat Szép József, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Sör volt az „üzemanyag”

– A kiállított tárgyak között több érdekesség is szerepelt, mint például a lóvontatású italszállító kocsi „üzemanyagának” főkönyvi nyilvántartása. A ló sört ivott! Kuriózum volt az első világháborúból származó különleges Zwack képeslap is. Feltűntek a rendszerváltozás képei is, majd eljutottunk napjainkhoz. Betekinthettünk a kulisszák mögé, bemutatták az Unicum szilva werkfilmjét. Az ital és a család hat generációs története maga a történelem. A múzeum galériáján Közép-Európa legnagyobb, több mint 17 ezer darabos mini palackgyűjteményét csodálhattuk meg. Betekintést kaptunk a régi lepárlókba is, melyet az Unicum szívének hívnak. Láthattunk továbbá 100 évnél is idősebb lepárlókat, valamint óriási kőkorsókat. A túra utolsó állomása a pincelabirintus. Közel 500 tölgyfahordó van itt, s azokban hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. Végezetül megkóstolhattuk az eredeti Unicumot és az Unicum szilvát, amit egyenesen a tölgyfahordókból csapoltak. Ezekkel az illatokkal, és ízekkel ért véget a csodás látogatás.

Gyönyörű táj, tiszta levegő

– Ebéd után a lelkes csapat Pilisborosjenőre vette az irányt. Ezen a csodás helyen, a Pilisben épült fel az egri vár mása. Itt forgatták az Egri csillagok című filmet. A gyönyörű táj, a hegyek, a tiszta levegő leírhatatlan élményt nyújtott mindenkinek. Jó volt megfigyelni, ahogy néhány kolléga a film részleteit felidézve ment végig a vár kapuin, tornyain. A kis összetartó csapatunk készülhet most már a nagy nyári munkára – tette hozzá a szervezet vezetője.

KM

Címkék: , ,hirdetés