Félig kész, vagy félig romos?

Somló Samu
Somló Samu
Tulajdonképpen szemlélet kérdése a dolog. Lehet a ki nem használt ingatlanokra potenciális befektetésként, várost fejlesztő alapként tekinteni és persze lehet úgy is rájuk pillantani, mint az összképet rontó, romos torzókra. Mindkettő igaz és egyik sem. Somló Samu jegyzete


A tulajdonos, vagy a fenntartó kivárhat, mégpedig joggal, hisz egyrészt válság van, ami nem épp a vállalkozások melegágya, másrészt pedig mint üzletember, nyilván szeretne minél nagyobb hasznot húzni az egykor foganatosított üzletből.

Mi, egyszerű földi halandók pedig pocskondiázhatunk, téphetjük a szánkat és ötletelhetünk könnyedén, mindenfajta üzleti, vagy személyes felelősség nélkül és remélhetjük, hogy egy új gyorsétterem, romkocsma, paintball pálya, kalandpark, BMX csarnok, ifjúsági klub, mozi, benzinkút, rekreációs központ, call center, vagy bármi más épül ott, ahol most kőhalom van.
Kínában például nem sokat gondolkodnának a dolgon, a sok ezer szorgos kéz ripsz-ropsz felhúzna egy felhőkarcolót. Ők megtették azt is, ami eddig lehetetlennek tűnt, hat nap alatt felépítettek egy tizenöt emeletes, 360 óra leforgása alatt pedig egy harminc emeletes épületet. Sőt, most a világ legnagyobb toronyházát, egy földrengésbiztos, 220 emeletes, nyolcszázharmincnyolc méter magas monstrumot kilencven nap alatt teremtenek oda a semmiből.

De ez itt nem Kína és nem is a felhőkarcolás európai fellegvára, bizonyosan megelégedne a szerény, de dolgos magyar bármi sokkal hétköznapibbal is, csak látná, hogy beindul a gépezet.
hirdetés