Felkészülés a határ túloldalán

Felkészülés a határ túloldalán
© Fotó: Szatmár Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége
  Túrterebes, Nyíregyháza – Január 21-én közös jégről mentési gyakorlatot tartottak Túrterebesen a határon átnyúló felkészülés jegyében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Szatmár megyei ISU „Somes” Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége, a Vöröskereszt szabolcsi- és a romániai szatmár megyei szervezete, a Felső – Tiszavidéki Búvár és Mentő Közhasznú Egyesület, valamint a Multisalva Egyesület.

A túrterebesi kavicsbánya tó adott helyszínt a csütörtök délelőtti közös gyakorlás résztvevőinek. A feltételezett helyzetben általános iskolások korcsolyázni indultak a tóra, ám a partról tíz méterre a jég beszakadt és három felnőtt és egy gyermek mentéséről kellett gondoskodni. A három felnőtt meg tudott kapaszkodni a jég peremén, őket a tűzoltók mentették ki gumicsónak segítségével. A speciális mentőcsoportok tagjai pedig a jég alá merült gyermek felkutatására indultak, a búvárok 30-35 kilogramm közötti felszereléssel merültek le a jeges vízbe és így mentették ki a gyermeket szimbolizáló bábut.

A felkészülés keretében létra, valamint gumibelső segítségével is gyakorolták a mentést.

Az ECHO pályázat keretében már negyedik alkalommal gyakoroltak együtt a pályázatban résztvevők, akik ha az időjárás is lehetővé teszi februárban a magyar oldalon, Nyíregyházán is jégről mentenek.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –
hirdetés