Felkészülten az iskolába

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: thinkstock
Nyíregyháza – Az izgalmas, laza nyári szünetnek, az egész napos játéknak lassan vége, becsengetnek.


Kezdődik az iskola kötött napirendje, ami nagy változást hoz nemcsak a gyerek hétköznapjaiba, hanem a szülőkébe is. Az iskolakezdés előtt legalább már két héttel, fokozatosan kezdjük meg az iskolai időszakra jellemző napirendhez, rendszerességhez az átszoktatást.

Napirendváltás

Ne érje hirtelen nagy váltás a gyereket, mert könnyen stresszt, viselkedési problémákat okozhat. Folyamatosan rövidítsük le a játékidőt, korábbi időpontot jelöljünk ki a lefekvéshez, a felkeléshez. Nagyon fontos, hogy a gyermek kipihent legyen, az iskolában jól tudjon majd koncentrálni, ehhez legalább 9-10 órás alvásra lesz szüksége. Lényeges, hogy a család már augusztus második felében megkezdje az átállást. Érdemes fokozatosan, 5-10 perccel korábban ágyba küldeni a gyermeket, és vele együtt korábban ébredni. Figyeljünk rá, hogy ne feküdjön le üres hassal, de nagyon teli gyomorral sem, mert nem tud majd rendesen aludni. Segít, ha a lefekvéshez közeledve a gyermek már nem kap cukorban, koffeinben gazdag édességet, például csokoládét.
A reggeli ne maradjon ki! A fiatalok egészséges táplálkozásának alapját a jó reggeli képezi, az egész napi étkezések egyharmadát a reggeli és a tízórai kell, hogy kitegye. A jó reggeli csillapítja az éhséget és energiával látja el a szervezetet.

becs2

Biztonságérzet

Lelkileg is készítsük fel a nebulókat a változásra. Beszélgessünk sokat az iskoláról, tanulásról, barátokról, tanárokról. Kérdezzük meg, hogy mi az, amitől tart, mi az, ami esetleg nyugtalanítja. Ez nem múlik el egyik napról a másikra, időt vesz igénybe a dolgok új rendjének elfogadása. Semmi esetre se mutassuk ki, hogy mi is idegeskedünk, aggódunk az iskolakezdés miatt. A szülő nyugalma és magabiztossága a gyereket is megnyugtatja. A legfontosabb, ami a gyermek egészséges mentális, lelki és testi fejlődéséhez szükséges: feltétel nélküli szeretet, biztonság. különösen iskolakezdés idején nagyon fontos, hogy a kicsi érezze, feltétel nélkül számíthat szüleire mindenben!

Mother sitting by son (7-9) in bedroom

Tanszerek

A gyerek is nagyon kíváncsi, hogy milyen lesz a könyve, füzete, tanszere. Az iskolavárás pillanatához tartozzon az eszközök közös beszerzése is. Ha ő is beleszólhat a választásba, akkor szívesebben fogja használni őket, jobban vigyáz rájuk. Alakítsunk, rendezgessünk kicsit az otthoni környezetén, szobáján, íróasztalán is. A könyvek, füzetek becsomagolása, az órarend elkészítése, a tornaruha, tisztasági csomag összepakolása egy jó játék is egyben. Az iskolai tanszerlista beszerzését sem kell elkapkodni, folyamatosan vásároljuk meg a szükséges dolgokat. Nem kell aggódni, ha szeptember elsejére még nem vettünk meg mindent. Érdemesebb is várni, mert akkorra pontosan kiderül, hogy valójában mire is van szükség. Ha megvárjuk a szeptember elejét, a nagy bevásárlóközpontok kedvezményt is adnak.

Az iskolatáskánál figyeljünk oda a kialakítására, hogy egészséges maradjon a gyerek háta, gerince.

Szabadidő, mozgás

Ne feledjük azt sem, hogy szeptembertől a tanulás mellett azért hagyjunk időt a kikapcsolódásra, a játékra, mozgásra is. A mai gyerekek idegrendszerének sokkal több ingert kell feldolgoznia, mint szüleiknek kellett ennyi idősen, ehhez pedig minél több mozgásra lenne szükségük. Ehhez képest szeptembertől júniusig általában egy tanterembe zsúfolva töltik napjaikat, ahol a 45 perces tanórák általában már ingerszegények a számukra. Hiába a napi kötelező testnevelés, ahhoz, hogy a gyerek idegrendszere jól vegye a sok változást, kell, hogy a tanórákon kívül is mozogjon, és hogy minél többet tartózkodjon a szabad levegőn. A mai gyerekeknek háromszor többet kellene ugrálniuk, bukfencezniük, labdázniuk, mint a korábbi generációknak, a részképesség-hiányosságokkal küzdő gyerekeknek pedig ötször több mozgásra lenne szükségük. Azonban ne erőltessünk olyan különórát, foglalkozást, sportot a gyerekre, amit nem szívesen csinál. Ha még nem fedezte fel, hogy mi az, ami valóban érdekli, kérjünk tanácsot a tanáraitól, hogy melyek azok a képességek, amelyeket érdemes jobban fejleszteni. A konfliktuskezelésre is figyeljünk oda, hiszen a többi gyereknek is új változást hoz a szeptember, így ha több a feszültség, könnyebben szül ellentéteket.
hirdetés