Egészség

2019.11.20. 18:40

A november a férfiak egészségéről szól

Addig vegyük észre a betegséget, amíg az nem okoz tünetet.

Forrás: Pixabay

Az orvostudománynak köszönhetően a születéskor várható élettartamunk folyamatosan növekszik – az európai átlag jelenleg 81 év, a magyarországi 76 év –, de jelentős különbség figyelhető meg a nemek között. Az Eurostat tett közzé november 19-e, a nemzetközi férfinap alkalmából egy adatsort, amelyből kiderül, hogy a magyar férfiak átlag 68–70 évet élnek meg, a nők hét évvel többet.

A háttérben összetett okok húzódnak meg, és nem lehet pusztán egészségügyi oldalról nézni a kérdést, az viszont tagadhatatlan, hogy nagyon sok múlik az erősebbik nem egészségfelfogásán is – értett egyet az állítással dr. Kiss Csaba háziorvos.

Tudatosabb élet

– Negyvenes férfiak kerülnek kórházba szívinfarktussal, és olyan betegségek sújtják őket, amelyek régen sokkal idősebb korra tolódtak. Egyébként a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben a nők – hormonális okok miatt – védettebbek, mint a férfiak, ám a problémák gyökereit leginkább a helytelen életmódban kell keresni.

Mindkét populációban ugyanazok a károsító hatások, a férfiak körében a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a stressz még inkább elterjedt rizikótényezők, s ha hozzávesszük, hogy a nagy átlag keveset sportol, még tovább rontja a képet.

A sport több oldalról támogatja meg az immunrendszert, fizikai erőnlétet növel, javítja a vitalitást. Megjegyzem, sokkal jobb a teljesítmény és kevesebb a pszichés ártalom azoknál, akik sportolnak. Ugyanilyen védőfaktor – sőt még jelentősebb – a család. Kutatások bizonyítják, hogy a családos férfiak tovább élnek, mint agg­legény társaik – tette hozzá dr. Kiss Csaba, aki szerint a szűrési fegyelem terén is fejlődniük illik a férfiaknak.

– Halogatják, hogy orvoshoz menjenek, elbagatellizálják a problémáikat, és csak akkor mennek orvoshoz, ha nagyon muszáj. Lássuk be, egyfajta társadalmi elvárás, hogy a férfi legyen férfi, és minden körülményben álljon helyt! Ezért nem szeretnek gyengének látszani az apák, és nem szívesen kérnek segítséget mástól. Mi, háziorvosok az általános állapotfelmérést (úgynevezett menedzserszűrést) 40 felett ajánljuk a férfiaknak, az urológiai vizsgálatokat 50 felett. A szűrések lényege, hogy addig vegyük észre a betegséget, amíg az nem okoz tünetet, s így egy lépéssel járunk a baj előtt.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában