Felmentette a törvényszék az egészségügyi intézmény korábbi vezérigazgatóját

Illusztráció
Illusztráció
Nyíregyháza – Bűncselekmény hiányában felmentette M. Cs. vádlottat (Mangol Csilla, a megyei kórházak korábbi főigazgatója – a szerk.) az ellene hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vád alól a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa kedden – tájékoztatta lapunkat dr. Toma Attila.

A törvényszék sajtószóvivője ismerte: a vádlottat korábban az elsőfokú bíróság 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette, illetve 3 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztséget töltsön be.

A másodfokú bíróság az eljárás során bizonyítást vett fel, melynek eredményeként eltérő tényállást állapított meg. Eszerint M. Cs. az egészségügyi intézmény igazgatósági tagjainak egyetértésével, közbeszerzési és jogi tanácsadó javaslatára döntött úgy, hogy a közbeszerzési eljárás nyertes pályázójával nem köt szerződést, mert ez szolgálta a fenntartó tulajdonos érdekét. A döntés meghozatala során a vádlott figyelemmel volt a közbeszerzési eljárás kiírásának, lefolytatásának, valamint az eredményhirdetés körülményeire is.

A másodfokú eljárás során beszerzett szakértői vélemény alapján a törvényszék megállapította, hogy a közbeszerzési eljárásban kihirdetett nyertes ajánlattevő pályázata a kiírásnak nem felelt meg. A pályázat ellentmondásos volt, és összességében nem tartalmazott kedvezőbb feltételeket, mint annak a cégnek az ajánlata, amellyel az intézmény szerződést kötött.

A törvényszék megállapította, hogy M. Cs. vagyonkezelői kötelezettségét nem szegte meg, az egészségügyi intézmény részére vagyoni hátrányt nem okozott, az nem is állt szándékában. A bíróság M. Cs-t az ellene emelt vád alól bűncselekmény hiányában mentette fel. Az ítélet nem jogerős – tette hozzá dr. Toma Attila
hirdetés