Felmentették a vád alól

A másodfokú bíróság helyben hagyta az ítéletet
A másodfokú bíróság helyben hagyta az ítéletet
Nyíregyháza – Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége ügyében hirdetett jogerős felmentő ítéletet a megyei bíróság dr. Fázsi László büntetőtanácsa, tagjai voltak: dr. Fekete Magdolna és Lengyelné dr. Katona Piroska.

A vádlott B. János (25) tiszavasvári lakos 2006 február 8-án 17 óra körüli időpontban Szorgalmatos felől Tiszavasvári irányába közlekedett autójával, kb. 35-45 km/h sebességgel. Sűrűn esett a hó, a látótávolság igen korlátozott volt. Egy előtte azonos irányba közlekedő jármű előzésébe kezdett. Áttért a menetirány szerinti bal oldalba, ahol fékezve elütötte a vele szemből, kivilágítatlan kerékpáron közlekedő, sötét ruházatban lévő 41 éves sértettet, aki olyan súlyosan megsérült, hogy március 13-án a kórházban elhalálozott…

Az elsőfokon eljáró Nyíregyházi Városi Bíróság nem látta megállapíthatónak a vádlott KRESZ  szabályszegéseit és a baleset bekövetkezte közötti oksági kapcsolatot, így a vádlottat felmentette az ellene emelt vád alól. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a bűnösség megállapítása miatt.

A bíróság megállapította: a vádlott úgy kezdte meg az előtte haladó gépkocsi előzését, hogy tőle független okból nem észlelte, nem is észlelhette azt, hogy a baloldali forgalmi sávban kerékpáros közlekedik, hiszen a sértett nem világította ki a kerékpárját, és sötét ruházatban volt.

A baleset bekövetkezéséért a sértett felelőssége állapítható meg. A szabály értelmében kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ki kell világítani. A sértett nem tett meg minden tőle elvárhatót annak érdekében, hogy őt észlelni lehessen, sőt a láthatóságán még azzal is rontott, hogy sötét ruházatban volt.

– Fullajtár András –
hirdetés