Nagyvilág

2010.08.11. 15:01

Csaknem 30 százalékkal kevesebb befektetés volt Romániában idén

<p>Jelentősen, csaknem 30 százalékkal esett vissza Romániában a közvetlen külföldi befektetések összege 2010 első félévében - közölte szerdán a bukaresti jegybank. A bejelentés szerint 12 hónapos összevetés alapján az első hat hónapban 1.838 milliárd euró értékben történt befektetés az országban.</p>

A román Nemzeti Bank közleménye szerint 28,9 százalékkal volt kevesebb befektetés az első félévben, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Akkor csaknem 2.6 milliárd euró értékben invesztáltak befektetők a román gazdaságba.

Románia, amelynek gazdasági teljesítménye 7,2 százalékkal esett vissza 2009-ben, az Európai Unió, és részben az IMF szervezésében tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitel-megállapodást. A bukaresti kormány IMF-képviselője, Mihai Tanasescu augusztus elején azt mondta: Románia várhatóan lehívhatja a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelegyezmény hatodik részletét, és jó esély van arra, hogy újabb megszorító intézkedések nélkül teljesítse az idei és a jövő évre tervezett államháztartási hiányt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!