Felnőttkorban a könyvtárosképzés

Felnőttkorban a könyvtárosképzés
Felnőttkorban a könyvtárosképzés
Nyíregyháza – Harminc éves a nyíregyházi könyvtárosképzés. Ebből az alkalomból tudományos emlékülésen idézték fel a kezdeteket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban hétfőn délelőtt, majd megfogalmazták a legfontosabb hétfői teendőket.

Nagy László könyvtárigazgató megnyitója után többek mellett dr. Szerafinné dr. Szabolcsi Ágnes beszélt a három évtizedes könyvtárosképzésről.

A Kelet-Magyarország kérdésére válaszolva elmondta, hogy a képzés az 1975-1976-os tanévben kezdődött több mint tíz nappalis, majd levelező tagozatos hallgatóval. A képzés az elmúlt években folyamatosan követte a szakmai változásokat, illetve reagált az olvasói igényekre is.

– A könyvtárhasználatba teljes mértékben bevonult a számítástechnika, ami meggyorsítja a keresést, a kutatást. Egyre több digitális adathordozó van a könyvtárakban, a számítástechnika tehát nem valami kultúrától idegen eszköz. Értő kezekben emberbarát technikai lehetőség annak érdekében, hogy minél gyorsabban hozzájusson az olvasó a számára szükséges információhoz.

A szakember elmondta, hogy néhány éve azt tapasztalják: a végzett hallgatók nehezen tudnak elhelyezkedni. A főiskola azzal segíti a hallgatókat, hogy olyan végzettséget, tudásanyagot közvetít, ami lehetővé teszi a sokféle munkahelyen való elhelyezkedést.

A tudományos emlékülés második részében az oktatás és kutatás összefüggéseiről szóltak az előadók.

– Nagy István Attila –
hirdetés