Felsőfokon tetőzik a Kraszna

Felsőfokon tetőzik a Kraszna
Nem esett Felső-Tisza vízgyűjtőjén, mind a hegy- mind a síkvidéki területeken hideg volt. Kocsordon például csütörtökön reggel –15,1 fokot mértek. Az árhullámok levonulóban vannak folyóinkon – tájékoztatott Bodnár Gáspár, a Fetikövízig igazgatója. Kocsord és Nagyecsed között a védvonal mentén több helyen szivárgást észleltek [.pdf – 44KB] III. fokú árvízvédelmi készültség a Krasznán 2006.03.08. III. fokú árvízvédelmi készültség a Krasznán 2006.03.08. II. video

A Kraszna az ágerdőmajori tetőzés óta 14 centit apadt, lejjebb Kocsordnál 27 cm-t emelkedett 24 óra alatt, csütörtökön délután elérte 620 centit. Továbbra is III. fokú készültséget tart a Vízügyi Igazgatóság. Kocsord és Nagyecsed között a védvonal mentén több helyen szivárgást észleltek, de beavatkozásra egyelőre még nem volt szükség. Ezen a szakaszon a fokozott figyelőszolgálatban félszázan vesznek részt.

A Túron megszüntették

A Túron Sonkádnál csütörtök reggel 6 órakor a vízszint az első fokú készültségre mértékadó szint alá csökkent, a készültséget megszüntették. A Szamos 24 óra alatt 2 métert apadt, a Tisza szerdán délután Dombrádnál közel egy méterrel, Tiszabercelnél fél méterrel a készültségi szint alatt tetőzött.

Nagyecseden szivattyúznak

Nagyecseden a Kraszna áradása mellett a belvíz okoz is komoly gondot okoz – tudtuk meg Nyíri Lajos műszaki ügyintézőjétől. A folyó mentén egyelőre a vízügyi védelmi törzs és gátőrök látják el a fokozott figyelőszolgálatot.

Az önkormányzat dolgozói pedig 5 saját és a vízügytől kölcsön kapott 2 szivattyúval emelik át a belvizet a csatornákba. Jelenleg belvíztől fenyegetett építmény nincs a városban. A védekezésben 12–15 helybeli vesz részt II. fokú belvízvédelmi készültség mellett.

Belvízhelyzet március 9-én
Készültség
mind a 12 szakaszon
Elöntött terület
19 ezer hektár

Üzemelő szivattyútelepek

13
Átemelt vízmennyiség
1,5 millió m3
Védekező vízgazdálkodási társulatok
4
Védekező önkormányzatok
8

– Györke László –
hirdetés