fürge róka lábak

2020.04.30. 12:24

Pátrohán „ápolják” a nyolcvanéves Vukot

„Híres nagy vadászok, jobb, ha félreálltok...”

„Fürge rókalábak, surranó kis árnyak, hipp-hopp, jön Vuk!...” – így kezdődik az örökbecsű rajzfilm­sláger, a Vuk, melynek szövegírója Szenes Iván.

Az idén ünnepeljük a kisregény születésének 80. évfordulóját. A címszereplő karakter mellett emlékezhetünk a nagybátyjára, Karakra, az anyjára, Ínyre, az apjára, Kagra, a rókalányra, Cselére, a Simabőrű emberre, a rövid szőrű vizslára, Vahúrra, a szálkás szőrű tacskóra, Fickóra, a farkatlan rókára, Sutra.

„Híres nagy vadászok, jobb, ha félreálltok, hipp-hopp, jön Vuk!...” – ismerős a dallam, amit Wolf Péter álmodott és valósított meg.

Fekete István írt a kölyökróka kalandjairól, melyen nemzedékek nőttek fel.

Kevesen tudják a szerzőről, hogy a második világháború után milyen sanyarú volt a sorsa, ugyanis antikommunizmusa miatt a politikai rendőrség nemcsak üldözte, hanem a veséjét szétverte, a szemét kiütötte, de sikerült életben maradnia. Sok ifjúsági könyvet, állattörténetet írt 1970-ben bekövetkezett haláláig. A nevéhez fűződik a Tüskevár, a Bogáncs és a Téli berek is.

„Ő az éjszakától sohase fél, bár a sűrű erdő csupa veszély. Azt beszélik róla, ravasz, mint a róka. Jön, lát, győz, fut!...” – énekelte Maros Gábor a rajzfilm zenéjét. A 80 éves kisregényből készült képregény figurái először a Füles rejtvényújságban jelentek meg 1972-ben. A Magyar Televízió megrendelésére a Pannónia Filmstúdióból nőtte ki magát a rajzfilm 1981-ben, Dargay Attila rendezésében.

Vukos dekoráció

– A VUK Családi Bölcsőde egy integrált intézmény keretein belül működik, a fenntartó a Pátrohai Református Egyházközség.

Hét éve vettük fel a népszerű rajzfilmfigura nevét.

– Ezért a dekoráció is olyan, amiből látszik, hogy ápoljuk a kis róka emlékét – említette megkeresésünkre Kelemen Andrea egységvezető.

„Felragyog az ég is, felkiáltok én is: hipp-hopp, jön Vuk!”

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában