Felújított kastélyokat tekintettek meg a bátori határőrök

Felújított kastélyokat tekintettek meg a bátori határőrök
Felújított kastélyokat tekintettek meg a bátori határőrök - © Fotó: Vincze István
Nyírbátor – Megyénk három felújított kastélyát látogatta meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága egynapos kirándulás keretében.


A baktalórántházi Dégenfeld-kastély hullámos terepen elhelyezkedő gyönyörű kertkompozíciója, szélükön növénykülönlegességekkel azonnal mély benyomást tett ránk. Megragadta tekintetünket a kastély klasszicista stílusú elegáns homlokzata, valamint a szobák dongaboltozatos kialakítása. Az interaktív múzeumban virtuálisan felépített világként jelentek meg előttünk a helytörténeti és néprajzi ereklyék és hagyományok.

Régi fényében pompázik a tiszadobi Andrássy-kastély. Lenyűgözött bennünket az ebédlő Rippl-Rónai által tervezett káprázatos Tiffany üvegablaka az Andrássyak címerével. Pompázatos látvány a háromkarú, gazdagon díszített tölgyfalépcső. Andrássy Katinka szobájából nagyszerű volt a kilátás. Szemet gyönyörködtetőek a korabeli bútorok, kandallók és csillárok. Próbára tettük tájékozódó képességünket a nyolc hektáros park tiszafákkal szegélyezett, liliom rajzolatú bukszus labirintusában.

Jól éreztük magunkat Kállósemjénben, Kállay Miklós egykori miniszterelnök rekonstruált családi kúriájában. Esztétikusak és elegánsak a helyiségek, különösen a rendezvényterem és a húszas éveket idéző kávézó. Az arisztokrácia és az egyszerű emberek életéről, szokásairól meglévő ismereteinket interaktív és hagyományos kiállító termekben gazdagítottuk. A férfiak körében óriási sikere volt az eredeti, működőképes l928-as Ford A modellnek.
Az ízletes vacsora elfogyasztása után jó hangulatban tértünk haza, sikeres napot hagyva magunk mögött.

– Vincze István –
hirdetés