Felújított utat, kerékpárutat adtak Kabalás alá

Dr. Seszták Miklós és Dubay László nyeregbe pattanva is kipróbálták az frissen átadott utat
Dr. Seszták Miklós és Dubay László nyeregbe pattanva is kipróbálták az frissen átadott utat - © Fotó: A szerző
Nyírpazony – A kormánybiztos szerint a kerékpározáshoz és a megmaradáshoz is egyensúly kell.

– Majd meglátjátok, fogunk mi még együtt kerékpározni a kabalási kerékpárúton! – e szavakkal ígérte meg dr. Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter egy 2014-es megbeszélésen, hogy meg fog újulni a Nyírpazony közigazgatási egységébe tartozó Kabalás útja, és a kerékpárosokra is gondolnak majd. Ezt a kis anekdotát Dubay László, a nagyközség polgármestere mesélte el tegnap, az 1,6 kilométeres útszakasz átadóünnepségén, a kerékpáros fejlesztések hivatalos átadóján.

Minden évtizedben fejlesztés

A községvezető elmondta: – A mögöttünk hagyott 45 esztendőben – ugyanis az első aszfaltburkolatot 1973-ban borították le – számtalan fejlődési stádiumon ment át Kabalás, annak ellenére, hogy a ’60-es években még fel akartak számolni, máshová helyezve az ott élőket. A buszközlekedés 1978-ban indult, a vezetékes ivóvízre a ’80-as évek elején kötötték rá a településrészt, egy évtized elteltével megérkezett a gáz, 2003-ban elkészült a szennyvízberuházás, 2010 után pedig kábeltévéje is lett a Kabalásnak – sorolta Dubay László. A TOP-os pályázatot 2015-ben írták ki, rá egy évre benyújtották az elképzeléseiket, és 2017-ben kaptak zöld utat. Nyár végére befejeződött a 3,5 méter széles útszakasz felújítása, ami azért is fontos, mert a 3700 lelkes település lakosságának közel 20 százaléka él ebben a községrészben. A község első embere minden közreműködőnek megköszönte a munkáját, külön kiemelve a képviselő-testület hozzáállását, ugyanis a testület egy emberként támogatta a fejlesztést, és ugyanígy tettek akkor is, amikor kiderült, hogy az elnyert nettó 100 millió forinthoz önkormányzati forrásból hozzá kell tenni 12 milliót.

Legyen elég erő a holnaphoz

Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke természetesen azt a megyei önkormányzatot is képviselte, ahol döntéshozó és fejlesztői-tervező feladatokat is ellátnak a TOP-os programokhoz kapcsolódóan, illetve ezúttal konzorciumi partnerként is részt vettek a programba. – Nem minden partnerünkről mondhatom el, amit Nyírpazonyról, tudniillik itt olyan sikeresen, zökkenőmentesen haladt a program, hogy azt se tudtam, éppen hol tart – dicsérte a munkát a megyei elnök.

Végül dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, kormánybiztos lépett a mikrofonhoz, ezúttal sem rejtve véka alá, hogy Nyírpazony, ahol a dédapja a görögkatolikus templomot építette, a szíve csücske. – A kerékpározás olyan mint az élet: ha meg akarjuk tartani az egyensúlyt, mindig mozgásban kell lenni – utalt a település folyamatos fejlesztésének a fontosságára, végül a 104 éves nagymamája üzenetét tolmácsolva Saint-Exupéry imájából idézett – „Uram nem a csodákért, látomásokért imádkozom, csupán annyit kérek, adj erőt a hétköznapokhoz” –, ugyanezt, vagyis erőt kívánva a nyírpazonyiaknak a holnapokhoz.

– MJ –
hirdetés