Felülvizsgálják a pirotechnikai tevékenység szabályozását

Az egyre növekvő számú tűzijáték mellett a két héttel ezelőtti balatonfűzfői robbanás is felhívta a figyelmet arra: különösen fontos, hogy a pirotechnikai tevékenység engedélyezésének és ellenőrzésének szabályozása pontos követelményeket határozzon meg.

– mondta Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hétfőn, az Országos Rendőr-főkapitányság által szervezett pirotechnikai egyeztető értekezleten. A megbeszélés célja a szabályozás átalakítása, illetve az átfogó ellenőrzések feltételeinek megteremtése.

A pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály 2003-ban lépett életbe. A két évvel ezelőtti törökbálinti robbanás után azonban felülvizsgálták, és 2005-től szigorították a pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó előírásokat – közölte a miniszter. Hozzátette: a jogszabály betartásán túl az érintett cégeknek is nagyobb figyelmet kell fordítani a belső szabályozásra, mert az emberi mulasztást a legjobb szabályozás sem tudja kizárni.

Az egyeztető értekezleten részt vettek a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a bányakapitányság, az igazgatásrendészet, illetve a pirotechnikai cégek képviselői. A megbeszélés célja, hogy az érintettek tegyenek közös javaslatot a jobb, biztonságosabb szabályozás kialakítása érdekében.

Nem egyértelműen szigorításról van szó, hanem arról, hogy rugalmasabb legyen a jogszabály, kövesse a pirotechnikai eszközök, illetve a pirotechnikai tevékenység változását – mondta újságíróknak a miniszter. Petrétei József utalt arra, hogy a komplex ellenőrzéseknek eddig sem volt akadálya, de most nyomatékosan szeretnék felhívni a szakhatóságok figyelmét arra, hogy a közös vizsgálatok hatékonyabbak, a hiányosságok jobban kiderülnek.
hirdetés