Felvételi: hány pontot szerezhetek?

Akt.:
Illusztráció - Felvételi: hány pontot szerezhetek?
Illusztráció - Felvételi: hány pontot szerezhetek?
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Február 15-ig lehet jelentkezni a 2017-es felsőoktatási felvételire.

A legtöbb jelentkező összpontszámát a középiskolai jegyek és az érettségi eredménye határozza meg, de vannak kivételek. Kik kalkulálhatnak más módszertan alapján a pontjaikkal?

Például azok, akik felsőfokú végzettséggel rendelkeznek.

Gyakorlati vizsga

„Felsőfokú végzettségű jelentkező felvételi pontszámát a felsőfokú oklevél minősítésének maximum 400 pontos értékelésével is ki lehet számítani: 280 és 400 pont között arányosan kell megállapítani” – olvasható a felvételi tájékoztatóban, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy erről a pontszámítási módszerről a felsőoktatási intézmények által meghirdetett képzések leírásánál található bővebb információ.

Sok szakon a gyakorlati vizsga eredménye alapján számolják ki a jelentkezők összpontszámát. Ilyenek a művészet és a művészetközvetítés képzési terület szakjai, valamint a gyakorlati vizsgakövetelményt előíró osztatlan tanári szakok is. A gyakorlati vizsgán maximum 200 pontot szerezhetnek a felvételizők, a felvételi összpontszámot a gyakorlati vizsgaeredmény duplázásával számítják ki, többletpontok hozzáadása nélkül.

Az edző alapszakon is gyakorlati vizsgát tartanak, amelyen maximum 200 pontot szerezhetünk. Az olimpikonok pontjait is más módszerrel számolják.

Az eduline-on minden infó megtalálható a 2017-es felvételiről.

ÉM


Jó tudni

A felvételi tájékoztató szerint a 2005 előtt szerzett érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők esetében az érettségi­vizsga-eredmények automatikusan középszintű érettségi vizsgának minősülnek, az érdem­jegyek pedig a következő százalékos értékeknek felelnek meg:

  • jeles (5): 100%
  • jó (4): 79%
  • közepes (3): 59%
  • elégséges (2): 39%

Melyik szakkal mennyit lehet majd keresni?

Felvételi előtt áll, de még nem döntötte el, milyen szakon szeretne tovább tanulni? Fontos szempont a várható pályakezdő fizetés is.
hirdetés