Felvidéki otthon dísze lesz a dadai csuka

A rozsnyói Tomi Kostyánszky a csukával
A rozsnyói Tomi Kostyánszky a csukával - © Fotó: magánarchívum
Tiszadada, Rozsnyó – A Rozsnyón élő édesapa és fia rendszeresen horgásznak csónakból a Tiszán.

Ha valaki szereti a horgászatot, ráadásul még vadregényes tájak és vendégszerető emberek is várják, akkor útra kel, nem számít, mennyi kilométert kell utazni.

Tiszadada és Rozsnyó között közel 130 kilométer a távolság, de ez cseppet sem zavarja a felvidéki városban élő Kostyánszky családot, ugyanis rendszeresen felkeresik a Tisza-parti települést, s természetesen mindig jut idő a horgászatra is.

Snecire rabolt a ragadozó

A napokban szerencse kísérte a horgászatukat, ugyanis Tomi Kostyánszky egy 12,5 kilogrammos, 106 centiméter hosszú csukát fogott. Tele­fonon kerestük a 17 esztendős fiatalembert, hogy elevenítse fel lapunk számára a fogás ­körülményeit, de csak az édesapját értük utol, aki ­szintén jelen volt a csuka megakasztásakor és fárasztásakor.

– Mindig csónakból szoktunk horgászni Tiszadada határában. Azon a napon is két botot dobtunk be a ragadozókra, kettőt pedig a békés halakra. Kezdett sötétedni, amikor a 10 centiméter nagyságú élő snecire rárabolt a csuka. A csónakot is el kellett oldani, olyan erős volt a hal húzása – elevenítette fel az eseményeket András Kostyánszky.

– A folyó sodrásával egy irányba húzta a csónakot, próbált kitörni jobbra is, balra is, de nem sikerült neki. Végül 15–20 perc küzdelem után sikerült kifárasztani, de a kivétele sem ment könnyen, mert a merítőszákot is elnyúzta, úgy kellett a kopoltyúja mögé nyúlnom, hogy kiemelhessem. Jó, hogy ketten voltunk, hiszen így tudtam segíteni. Egyébként érdemes mindig kettesben menni horgászni, hiszen segítségre bármikor szükség lehet.

Több évtized a Latorcánál

Mint az édesapa elmondta, a csuka fejét kipreparálják, a húst pedig elfogyasztják a családtagokkal és a bará­tokkal együtt. Azt is megtudtuk, hogy Tominak ez a tiszadadai csuka az eddigi rekordja.

A horgászatot az édesapja szerettette meg vele, aki 20–25 éven keresztül a Latorcára járt horgászni, azonban az utóbbi években a fiával együtt átpártolt a Tisza folyóhoz. Kihasználják a nyarat, amikor csak tudnak, jönnek Rozsnyóról, s már tervezik azt is, hogy ősszel is vallatják majd a folyót.

MML

Címkék: , ,hirdetés