Fény az alagútban

Fény az alagútban
© Fotó: AFP
A sok felszínes hír sűrűjében hirtelen felbukkant egy döbbenetes információ: tizenhét év után hivatalosan is megnyílt a világ leghosszabb és legmélyebben futó vasúti alagútja Svájcban. A kiötlők és a kivitelezők előtt is megemelem a svájci sapkát, hisz az áruszállítást forradalmasító Gotthard-alagút 57 kilométeren át kígyózik az Alpok gyomrában. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


Ha felülemelkedünk a mindennapok történésein, és letekintünk a Gotthard-alagútra, ráébredünk, hogy egyes szakaszai 2,3 kilométeres mélységben futnak, és bizonyos részein a hőmérséklet a 46 Celsius-fokot is eléri. Horribilis mennyiségű, több mint 28 millió tonnányi, 73 különböző keménységű, puhaságú kőzetet ástak ki a csaknem két évtized során, amíg meglátták a fényt az alagút végén.

Egyelőre csak lezárták a gigantikus projektet, teljes gőzzel decembertől üzemel a Zürich és Milánó közötti utazási időt egy órával lecsökkentő alagút, melyben naponta 260 teher- és 65 személyvonat halad át úgy, hogy az 57 kilométeres távot 17 perc alatt teszik meg. Hosszú életet kívánok ebben a rohanó, felszínes világban magyarosan: Szent Gotthard legyen az alagúttal!

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés