Sport

2013.06.03. 08:48

A budapesti élsport hanyatlása - Vízilabda: már a Vasas sem dobogós

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A magyar vízilabdában 1964 után 2011-ben nyerte meg újból vidéki csapat a férfi ob I-et, s bár 2012-ben a Vasas visszavette az elsőséget a tavalyelőtt történetében először magyar bajnokká avanzsált Egertől, az idén már érmet sem szerzett az angyalföldi alakulat.

Budapest, 2013. június 3., hétfő (MTI) - A magyar vízilabdában 1964 után 2011-ben nyerte meg újból vidéki csapat a férfi ob I-et, s bár 2012-ben a Vasas visszavette az elsőséget a tavalyelőtt történetében először magyar bajnokká avanzsált Egertől, az idén már érmet sem szerzett az angyalföldi alakulat.

Az átmenetinek bizonyult fővárosi sikert egyértelmű vidéki dominancia váltotta fel, hiszen nemcsak a legjobbat megillető titulus került el Budapestről, jelesül megint a hevesi fővárosba, hanem az Eger, Szolnok, Szeged triónak köszönhetően a 2012/13-as pontvadászat lezárultakor az első három helyet immár kivétel nélkül - és eddig példátlan módon - vidéki gárda foglalta el.

2011-et megelőzően, egy esztendő híján fél évszázada a Szolnok tudott győzni utoljára a nem fővárosiak közül, hogy aztán csupa fővárosi alakulat váltsa egymást az ob I élén. Csak az utóbbi negyedszázadot tekintve az FTC, a Vasas, az Újpest, a már régen megszűnt Tungsram, továbbá a BVSC és a Honvéd "cserélgette" egymás között a bajnoki címet. Ám jött több nagy fordulat, Budapest egyre erőteljesebb térvesztését hozva.

A 26 elsőségével az örökranglistán abszolút első Újpest két esztendeje históriájának mélypontjára jutva kiesett az élvonalból, a korábbi hétszeres bajnok BVSC évek óta az alsóházban vegetálva nem tudott érdemben előre lépni (2011-ben kilencedik, tavaly 11., az idén pedig hetedik lett), a 21-szeres első Ferencváros tavalyelőtt hatodikként zárt, 2012-ben a hetedik, most pedig csak a 12. helyen végzett.

A 2000-es években sorozatban hatszor bajnok, még Euroligát is nyert Honvéd - az eladdig igazán bőkezű szponzor kihátrálásával párhuzamosan - ugyancsak egyre hátrébb szorult, s két negyedik hely után az idén már csupán a hatodik pozíció jutott neki az ob I-ben, ami a fényes eredmények ismeretében súlyos visszaesésnek minősíthető.

Az összesen 18-szoros győztes Vasas, amely 2007 óta egyeduralkodónak számított megszakítás nélkül begyűjtött négy első helyével, ezúttal kénytelen volt átengedni, vagy ha úgy tetszik: visszaadni a titulust az Egernek, amely a most véget ért rájátszásban már nem is az aranyért csapott össze a Vasassal - a piros-kékeket ezúttal az elődöntőben búcsúztatta Gerendás György legényége -, hanem az anyagilag is erős támogatókra lelt Szolnokkal vívott meg az aranyéremért. A pénzügyi hátteret illetően meggyengült Vasas még a bronzcsatát is elvesztette, s hosszú ideje legszerényebb szezonját zárva csak a negyedik lett, mert alulmaradt a hovatovább "örök harmadik", a sorozatban negyedszer is bronzérmes Szegeddel szemben.

A fővárosi vízilabda hanyatlását mutatja még, hogy a Debrecen - ötödik helyezettként - be tudott ékelődni a Vasas és a Honvéd közé, vagy hogy a nyolcadiknak befutott Szentes beférkőzött a gazdag múltú, egykor nemzetközileg is roppant sikeres, hétszeres magyar bajnok OSC elé, amely a kilencedik lett a 14 csapat versengésében.

A nőknél már régebben visszaszorult a főváros: a Honvéd 2006 és 2008 között még teljes mértékben uralta a mezőnyt, az utóbbi években azonban a dobogónak a közelébe sem tudott kerülni, ahogy a BVSC-nek is - a részsiker, a 2012-es második hely után - az idén be kellett érnie a negyedik pozícióval, miközben a vidék uralma tovább erősödött. Olyannyira, hogy a 2012/13-as bajnokságot - címét megvédve - az Eger nyerte a rendre a dobogón végző Szentes és a korábbi esztendőkben uralkodott Dunaújváros előtt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!