Fényfüzérmustra és párnapróba

Nem árt alaposan utánajárni, mit is vásárolunk
Nem árt alaposan utánajárni, mit is vásárolunk - © illusztráció: SipekI Péter
Nyíregyháza – A karácsonyi időszakban is zajlanak az ellenőrzések, a cél, hogy az ünnep ne a bosszankodásról szóljon.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége az idén is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a karácsonyi szezonban fokozottabb érdeklődésre számon tartott termékek forgalmazása megfeleljen a jogszabályi előírásoknak, illetve érvényre jusson a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő alapvető joga – mondta el lapunknak a felügyelőség vezetőhelyettese, dr. Jacsó Péter.

Megfelelő tájékoztatás

– Az ellenőrzések fő célja, hogy kiszűrjük a vásárlói magatartást tisztességtelenül befolyásoló kereskedelmi gyakorlatokat, de azt is vizsgáljuk, hogy a fogyasztók megfelelő tájékoztatást kapnak-e a termékek eladási és egységáráról.

Mindemellett a felügyelőség azt is ellenőrzi, hogy az ebben az időszakban meghirdetett akciók során a kereskedők kedvezményes áron értékesítik-e a termékeket, illetve hogy a kedvezmény mértékével csökkentett eladási árat tüntetik-e fel. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a kifogásolási arány 30 százalékos.

Füzérek, takarók

– A karácsonyi szezonális termékek jellemző képviselői a díszvilágítási füzérek és a villamos testmelegítő készülékek, így többek között az elektromos párnák és takarók. A füzérek színpompája a fogyasztókat akaratlanul is rákényszerítheti arra, hogy megvásárolják ezen termékeket, és nem is gondolnak arra, hogy a színpompás látvány veszélyeket is rejthet magában.

A füzérek mellett a hideg téli napokon sokan vágynak egy kis plusz melegségre, amely legkényelmesebben a villamos takarókkal és párnákkal idézhető elő. Mivel e termékek többsége hálózati feszültségről működik, a nem megfelelő kialakítás könnyen áramütést vagy tüzet okozhat. A veszélyhelyzetek elkerülése érdekében ezek rendszeres ellenőrzése nagyon fontos, különösen azért, hogy a fogyasztók minden lényeges tájékoztatást megkapjanak a készülékek biztonságos használatát segítő jelölésekről és útmutatásokról, hogy ne balesetveszélyes termékkel kezdjék el az ünnepi készülődést.

Ezen a területen a leggyakoribb jogsértés valamely, a jogszabály által előírt kötelező jelölés feltüntetésének a hiánya, de találkoztak a felügyelők olyan füzérekkel is, melyek forgalmazását korábban már megtiltotta a hatóság, tekintettel arra, hogy veszélyesnek bizonyultak – mondta dr. Jacsó Péter.

km
hirdetés