Fényképek, tárgyak idézik a bokortanyákat

Különleges hangulatuk van a bokortanyáknak
Különleges hangulatuk van a bokortanyáknak - © Illusztráció: KM
Nyíregyháza – Először csak nyári szálláshelyként szolgáltak, később állandó lakóhellyé váltak.

Sajátos településszerkezetet képviselnek a Nyíregyháza környéki tirpák bokortanyák, amelyek a város történetéhez is szorosan kötődnek. Sokáig csak nyári szálláshelyként szolgáltak a városban élő gazdálkodóknak, később aztán állandó lakóhellyé váltak.

Véletlen találkozás

Az esztergomi származású Spóner Hajnalka fotográfus néhány éve véletlenül elkerült az egyik bokortanyára, s az ott szerzett élmények úgy megérintették, hogy elkezdte fotózni ezt a különleges világot. A bokortanyákon készített fotókból született meg az a kiállítás, amelyet Elnémult vidéken 2.0 címmel Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban nyitnak meg július 18-án 16.30 órakor. A fényképek mellett olyan tárgyakat is láthatnak az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek a tirpákokhoz és a bokortanyákhoz.

Gyermekkora óta gyűjti

A kiállított eszközöket Mészáros István ajánlotta fel gyűjteményéből. A napjainkban építészként dolgozó Mészáros István már gyermekkorában gyűjteni kezdte a bokortanyákra jellemző eszközöket, hogy azok megmaradjanak az utókor számára, s lokálpatriótaként a gyűjtőszenvedélye azóta is tart.

Hatalmas gyűjteményéből kapnak majd egy kis ízelítőt a könyvtári kiállításon az érdeklődők.

KM
hirdetés