Ferde torony a környék legmagasabb épülete

Csálén, de stabilan áll a „sályi ferde torony”
Csálén, de stabilan áll a „sályi ferde torony” - © Fotó: Hoványi Péter
Szamossályi – „Sályi ferde torony” – így nevezik a helybeliek a Szamoshát legmagasabb épületét, s nem véletlenül. A szamossályi templom mellett állva kevésbé feltűnő a nyolcvan centiméteres dőlés, a folyó töltéséről nézve inkább az a kérdés ötlik fel, miért nem olyan kedvelt turistacélpont, mint pisai nagy testvére.

Szamossályit szinte teljesen körülöleli a folyó, s sokszor el is öntötte; egy árvíz mosta el a régi templomot is a 18. és 19. század fordulója körül. Az új felépítése 1835-ben kezdődött, azonban az alapozásnál nem vették figyelembe, hogy a Szamos miatt mennyire ingoványos a talaj. A harminc méter magas, nyolcszögletű torony emiatt alaposan megdőlt, ma szerencsére – köszönhetően a külső megerősítésnek és az új alapozásnak – csálén, de stabilan áll.

„A templom egyhajós, homlokzati tornyos, félkörívben záródó épület, amelyet klasszicista és neogót részletformákkal emeltek, ennek köszönheti műemlék jellegét. Előreugró, klasszicizáló homlokzatát a nyolcszögletes gótikus szerkezetet és formákat utánzó torony koronázza. Oldalhomlokzatainak támpillérei között csúcsívek, neogót ablakok sorakoznak, a tágas belső térben egyszerű berendezés és négyszáz ülőhely van.

A 243 kilogrammos harangját Szlezák László öntötte 1936-ban Budapesten, a 75 kilogrammosat 1766-ban ismeretlen helyen készítették. A megdőlt torony jellegzetes turistalátványosság, ahová csigalépcsőn lehet feljutni. A templom a Szatmári Örökségünk Útján elnevezésű turisztikai útvonal egyik megállója, felújítása 2012-ben európai uniós és hazai forrásokból valósult meg” – olvasható többek között az épület melletti információs táblán.

KM
hirdetés