Helyi közélet

2010.08.04. 18:15

Sokan jogosultak az ingyentankönyvre Szabolcs-Szatmár-Beregben

<p>Erejükhöz mérten igyekeznek könnyíteni az iskolakezdés anyagi terhein megyénk települési önkormányzatai.</p>

Az idén négy-öt százalékkal kell többet fizetni a tankönyvekért, ez átlagosan 20 ezer forint költséget jelent a családoknak. A rászorulókon az idén is iskolakezdési támogatással igyekeznek segíteni az önkormányzatok. A támogatott tankönyvekre a hivatal kapja meg a pénzt, és helyben osztják el a rászorultság, valamint az iskolák alapján. Az általános iskolai tankönyvek 10 ezer forint alatt beszerezhetők, középiskolában már nem ússzák meg 15 ezer alatt a szülők. A nyelvi vagy egyéb speciális intézményekben a középiskolások „tudáscsomagja” a 25 ezer forintot is elérheti!

A nagycsaládosok, a fogyatékkal élők és a különböző családvédelmi támogatásban részesülők kaphatnak iskolakezdési támogatást az iskolaigazgató jelzése alapján, melynek összege 10 ezer forint. Ezen kívül az állam gyerekenként még ezer forintot is ad az önkormányzatoknak, amellyel a hivatal gazdálkodhat.

Bölcsődétől az iskoláig

A nyíregyházi önkormányzat szociális osztálya beiskolázási segély címén ebben az évben 5800 forintos támogatást nyújt azoknak a rászoruló családoknak, akik egyébként is rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, és jogosultságuk 2010. július 1-jén fennállt. A támogatásért külön kérelmet nem kell benyújtani. A fent említett pénzbeli juttatáson kívül a kedvezményezettek a bölcsődében, óvodában, illetve általános iskola hetedik osztályáig ingyenes étkeztetésben részesülnek, továbbá térítésmentesen jutnak hozzá a szükséges tankönyvekhez. Jelenleg 5577 gyermek kap ilyen támogatást a megyeszékhelyen – mondta el lapunknak Metzner Zsolt osztályvezető-helyettes.

Felesben viselik a terhet

A vajai Molnár Mátyás Általános Iskola tanulói sem panaszkodhatnak: a diákok túlnyomó többsége (420-ból több mint 300-an) ingyen kapják kézhez a szükséges tankönyveket ősszel, mintegy száz család esetében pedig az önkormányzat állja a kiadások felét – tudtuk meg dr. Takács Tibor jegyzőtől. – Városunkban sok hátrányos helyzetű, szegény, többgyermekes család él, akik jogosultak az ingyen tankönyvekre. Az önkormányzat azonban azokról a szülőkről sem feledkezik meg, akik nem tartoznak ebbe a körbe, de szintén jelentős anyagi terhet jelent számukra az iskolakezdés. Miként tavaly, az idén is azt tervezzük, hogy mintegy 100 család estében átvállaljuk a tankönyvkiadások felét. A képviselőtestület augusztus második felében fog döntést hozni ebben a kérdésben – mondta el dr. Takács Tibor.

Háborognak a kenyérkeresők

Nyírmihálydi évente 3,5 millió forint iskolakezdési támogatást kap az állami költségvetésből. E normatív kedvezményben a Petőfi Sándor Általános Iskola és Óvoda szinte minden fiatalja részesül. – Az iskolát jelenleg 270 diák, az óvodát pedig mintegy 100 kisgyermek tekinti második otthonának. Az a maroknyi család, aki nem jogosult az ingyenes juttatásra, mert (csodával határos módon) van munkája, rendszeres jövedelme, nem nagycsaládos, gyermeke pedig nem fejlődészavaros vagy fogyatékos, azért háborog, mert igazságtalannak érzi, hogy kimarad a kedvezményezettek sorából. Az önkormányzat anyagi helyzete jelenleg sajnos nem teszi lehetővé, hogy plusz pénzt adjon (vagy hozzátegyen) a szülőknek – mondta el Nyisztor Ferenc, Nyírmihálydi polgármestere.

A főnök is segíthet

A munkaadó is támogathatja az iskolakezdést, mégpedig béren kívüli juttatással, ami után kedvezményesen adózik. Egy közös gyermek után mindkét szülő megkaphatja ezt a maximálisan 22 ezer forintos támogatást, amit aztán tankönyvre, taneszközökre, iskolaszerekre, ruházatra költhetnek az iskolakezdés idején.

Augusztus elsejétől az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbér nagyságától függ, annak 30 százaléka, azaz 22 050 forint adható ily módon a szülőknek. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják!

- Palicz István, Tarnavölgyi Gergő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában