Helyi közélet

2016.01.15. 10:50

Biztonságosabb műtét, gyorsabb gyógyulás

Nyíregyháza - A világ egyik legkorszerűbb laparoszkópos tornyát tesztelik a nyíregyházi oktatókórház sebészei.

Nyíregyháza - A világ egyik legkorszerűbb laparoszkópos tornyát tesztelik a nyíregyházi oktatókórház sebészei.

Magyarországon először a Jósa András Oktatókórház sebészei használhatják a világ egyik legkorszerűbb laparoszkópos tornyát. Az intézmény két hónapra kapta „kölcsön” a csúcsmodern berendezést, amely számtalan technikai újításon túl 4K UHD (a Full HD technológiánál négyszer részletgazdagabb) képfelbontási rendszerrel bír, az így kivetített hihetetlenül finom és részletgazdag kép biztonságosabbá teszi a műtéti preparálást, a hasüregi elváltozások megtalálását, fokozva ezzel a betegbiztonságot.

Csak kölcsönbe kapták

– A sebészeti osztályon mintegy ezer műtétet laparoszkóp­pal végzünk, ami az összes beavatkozás 20 százaléka – mondta dr. Tóth Lajos Barna. Az osztályvezető főorvos – hogy érzékeltesse a jelenleg használt 2011-es berendezés és a tesztelés alatt álló csúcstechnológiás torony közötti különbséget – úgy fogalmazott: olyan, mintha egy Mercedesből átülnénk egy Bugattiba.

A laparoszkópos műtéti eljárást a sebészeti jellegű szakmákban egyre nagyobb arányban alkalmazzák. Az eljárásban a betegek a testükbe bevezetett kamera segítségével könnyedén vizsgálhatóak, az elváltozások speciális eszközök segítségével kezelhetőek. A tornyot az epe-, a lágyék- és a rekeszsérvműtéteknél, valamint a vastag- és végbéldaganatok kezelésénél is használják.

– A hagyományos, nyitott műtéthez képest az endoszkópos beavatkozásnál kisebb a fájdalom, nincs vágás, csak egy apró bemetszés, jóval kevesebb a kórházban eltöltött napok száma, gyorsabb a felépülés és kedvezőbb az esztétikai eredmény is – foglalta össze a laparoszkópos operációk előnyeit az osztályvezető főorvos.

Támogatókra várva

– Saját forrásból sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy a még színvonalasabb beteg­ellátás érdekében a világ egyik legkorszerűbb eszközét megvásároljuk – említette dr. Adorján Gusztáv. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-főorvosa gyakorló szülész-nőgyógyászként is a laparoszkópos műtétek előnyeit emelte ki, s megjegyezte: külső segítséget, anyagi támogatást szívesen fogadnak annak érdekében, hogy a 30 millió forintos berendezést véglegesen a gyógyítás szolgálatába állíthassák az ország egyik legnagyobb betegszámú kórházában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában