Férfi kosárlabda Eb – Vereség a címvédő spanyoloktól a csoportzárón

Keller Ákos (k) zsákol a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Kolozsváron 2017. szeptember 7-én.
Keller Ákos (k) zsákol a férfi kosárlabda Európa-bajnokság C csoportjában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzésen Kolozsváron 2017. szeptember 7-én. - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Kolozsvár – A már nyolcaddöntőbe jutott magyar férfi kosárlabda-válogatott három negyeden át remekül helytállva 87-64-re kikapott a címvédő spanyoloktól csütörtökön az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjának zárófordulójában.

Eredmény, C csoport, 5. forduló:

Spanyolország-Magyarország 87-64 (22-10, 19-19, 19-17, 27-18)

Pontszerzők: P. Gasol 20, Rodriguez, W. Hernangomez 15-15, M. Gasol 10, J. Hernangomez 8, Rubio 6, San Emeterio 5, Navarro, Oriola 3-3, Sastre 2, illetve Ferencz 17, Vojvoda 10, Perl 9, Tóth 7, Allen, Eilingsfeld, Wittmann 5-5, Keller, Ruják 3-3

Az 1999 után ismét Eb-résztvevő magyarok korábbi két győzelmükkel már biztosították helyüket az isztambuli nyolcaddöntőben, így az utolsó csoportmeccsnek már nem maradt tétje. Ez mind közül a legnehezebbnek ígérkezett, ugyanis Sergio Scariolo együttese lenyűgöző eredménysorral büszkélkedhet az elmúlt tíz évben: olimpiákról két ezüst- és egy bronzérem, világbajnokságokról ötödik és hatodik hely, Eb-kről pedig három arany, illetve egy-egy ezüst és bronz.

Az ibériaiak sorozatban már tíz megnyert Eb-mérkőzésnél tartanak, az idei kontinenstornán összesen 362 pontjukkal a második helyen álltak, ők szedték a 24 csapatos mezőnyben a legtöbb lepattanót, szórták leghatékonyabban a triplákat, blokkolták a dobásokat és osztották a gólpasszokat.

Ami a két csapat egymás elleni mérlegét illeti, mindössze egyszer találkoztak: az 1999-es franciaországi Eb csoportkörében – Gulyás Róbert 23 pontja ellenére – az ellenfél nyert 84-75-re Toulouse-ban.

A kolozsvári meccsen – melyre mintegy 400 magyar szurkoló érkezett – Ivkovics Sztojan együttese alighanem kiegyezett volna ezzel az eredménnyel, az mindenesetre nem ezt sejtette, hogy Fernando San Emeterio már a harmadik másodpercben kosarat dobott. Az öt olimpián szerepelt Juan Carlos Navarro, vagy becenevén La Bomba – immár Hanga Ádám barcelonai csapattársa – a triplavonalon túlról “köszönt be”, aztán sorra a többi sztár is betalált. A hetedik percben tíz pont lett a különbség (18-8), a spanyolok pedig zsákolásra adogatták fel egymásnak a labdát. Pau Gasol, a San Antonio Spurs 37 éves sztárja a 16. percben beírta magát a történelemkönyvekbe, ugyanis 14. pontjával ő lett minden idők legtöbb Eb-pontot szerző kosarasa, megelőzve az 1104 pontos francia Tony Parkert. Bár a hátrány már 16 pontos is volt, a Hanga nélkül játszó magyarok legjobbjává előlépő Ferencz Csaba négy triplájával a nagyszünetben 41-29 volt az állás.

A félidei statisztika hű képet adott a mérkőzésről: a rivális 13-mal több lepattanót szedett (30-17), s az Ivkovics-gárda 17-jével szemben ötvenszázalékosan dobta a duplákat. A nagyszünet végén a műsorközlő külön felkonferálta Pau Gasolt, a publikum pedig álló ovációval fogadta a 215 centis centert.

Térfélcsere után visszaesett a színvonal, két és fél perc alatt csak két pont született, aztán beindult az ellenfél, és a 28. percben már 20 ponttal vezetett (55-35). A 60-46-ról induló zárószakaszban Ruják András, Eilingsfeld János és Ferencz hármasával öt pontra csökkent a hátrány (60-55), a nézőtérről pedig zúgott a “mindent bele!”. Rákapcsolt a címvédő, ismét 14, majd 20 pont lett az előnye, így a hajrára már nem maradtak izgalmak. A spanyolok legjobbja, Pau Gasol végül 20 ponttal zárt.

Ivkovics Sztojan a következőképp nyilatkozott a meccs után: “Nem beszélek most kosárlabdáról, taktikáról, elvégre mindenki látta, hogy mi történt a pályán. Nagyon büszke vagyok, mert ilyen srácai senkinek sincsenek. Talán valaki nem tudja, de Ferencz Csaba két éve még nem játszott a saját klubjában, most pedig itt bizonyított” – jelentette ki a szakvezető, a továbbiakról pedig annyit mondott, mindent megtesznek vasárnap is, akárki lesz az ellenfél.

“Örülök, hogy így tudtunk játszani a spanyolok ellen, megtiszteltetés volt ellenük pályára lépni. Akik eddig kevesebbet játszottak, ma megmutatták, hogy ők is tudnak kosarazni” – értékelt elégedetten a válogatott legjobbja, a 17 pontos Ferencz Csaba. A körmendi kosaras hozzátette, nagyon örül, hogy még nem ért véget az Eb, és utazhatnak tovább Isztambulba.

A magyarok már korábban bejutottak a C jelű hatos negyedik helyezettjeként a nyolcaddöntőbe, ahol vasárnap – egyelőre ismeretlen időpontban – a D csoport győztesével találkoznak Isztambulban. Ennek kiléte a D csoportban 20.45-kor kezdődő lett-török meccsen dől el: lett siker esetén Szerbia, török győzelemnél pedig Oroszország lehet az ellenfél.

korábban:

Horvátország-Csehország 107-69 (28-17, 26-23, 24-20, 29-9)

később:

Románia-Montenegró 19.45

– MTI –
hirdetés