Járvány

2020.04.30. 17:31

Új online tartalmakkal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum

Sikerült bevonni az otthonaikban tartózkodó művészeket is.

Budapest, 2014. március 27. Az idén József Attila-díjjal kitüntetett Rózsássy Barbara költõ a Magyar Írószövetség fõvárosi székházában 2014. március 27-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Új rovatokkal, tartalmakkal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a Facebook-, YouTube- és Instagram-csatornáin, az intézmény munkatársai blogposztokkal, podcastokkal és virtuális irodalmi sétákkal is igyekeznek megszólítani az érdeklődőket.

A PIM online felületein folyamatosan jelennek meg az archív és a karantén idején készült új anyagok, támaszkodva a muzeológusok kutatómunkáira, a PIM archívumára, különös tekintettel a Médiatár hangzó anyagaira; az új tartalmak gyártásába pedig sikerült bevonni az otthonaikban tartózkodó művészeket is – közölte a múzeum csütörtökön.

Facebook-, YouTube- és Instagram-csatornáin a PIM hétfőnként és péntekenként új rovattal jelentkezik: a Sportolj irodalommal című sorozat sporttal kapcsolatos irodalmi szövegeket tesz hallgathatóvá színészek előadásában.

Elsőként Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon – Sport és testészet: Különös tekintettel a nyavalyatörésre című írásának első része lesz hallható Für Anikó előadásában, majd pénteken Kerekes József hangján következik a folytatás.

Keddenként és csütörtökönként egykori írólakásokat, házakat mutat be a PIM mai szemmel. A címeket Birtalan Zsolt fotográfus járta végig és jelenítette meg objektívjén keresztül a házak és lakóik történetét, Más gangok, más szobák: írólakások egykor és most címmel. Az érdeklődők elsőként Ady Endre Lövőház utcai lakására nézhetnek rá, majd Kaffka Margit és Kosztolányi Dezső következnek.

Folytatódik keddenként a József Attila-díjasokat bemutató portréfilm-sorozat is, Laczkfi János, Szálinger Balázs, Géczi János után Rózsássy Barbarával.

Minden szerdán új tartalommal bővül a pim.blog poszt, csütörtökönként pedig a spotify podcast: május elején Szerb Antalra emlékezik a PIM az archívumában fellelhető egykori felolvasószínházi előadással.

A PIM Múzeumpedagógusai a thinglink applikáció segítségével virtuális sétákat szerveztek. A Pál utcai fiúk séta útvonalát a https://www.thinglink.com/scene/1308533580888014851 linken, az Ady-sétát a https://www.thinglink.com/scene/1309826131322470402 weboldalon lehet bejárni.

Borítókép: Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő is a PIM vendége lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában