pazarlás

2020.07.05. 10:06

Az életszínvonal emelkedésével egyre könnyelműbbé és költekezőbbé válunk

Az elmúlt két évben megduplázódott Magyarországon a pénzügyeiket tudatosan tervezők száma, miközben – az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan – egyre könnyelműbbé és költekezőbbé válunk – állapítja meg a Pénziránytű Alapítvány a legfrissebb felmérésében.

Forrás: Shutterstock

A magyar lakosság pénzügyi ismereteit és pénzügyi tudatosságát szondázó, 2010 óta immáron negyedik alkalommal elkészült országos kutatás több területen javulást mutat, de azt is megerősíti, hogy van még mit tanulni – írja a Magyar Nemzet.

A kormány 2017-ben fogadta el a pénzügyi kultúra fejlesztését célzó hétéves nemzeti stratégiát, amelyhez a Pénziránytű Alapítvány 2018. évi felmérésének eredményei szolgáltak viszonyítási alapként. A stratégia első kétéves cselekvési tervének lezárultával most ismét aktuálissá vált egy országos felmérés.

A Pénziránytű Alapítvány 2020 májusában készült, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) módszertanán alapuló országos felmérése azt mutatja, hogy válság idején jobban odafigyelünk pénzügyeinkre, tudatosabban tervezünk. Ezzel szemben a gazdasági felívelés, vagyis a konjunktúra alatt és az életszínvonal emelkedésével párhuzamosan hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy jöhetnek még szűk esztendők, és a megtakarításokra nem helyezünk elég hangsúlyt.

A magyar háztartások pénzügyi stabilitása jelentős mértékben javult a két évvel ezelőtti szinthez képest – állapítja meg a most készült felmérés. Míg 2018-ban a háztartások alig fele volt képes fedezni egy jelentősebb kiadást külső segítség nélkül, addig 2020-ban ez a hányad már 73 százalékra nőtt. Az elmúlt két évben megduplázódott a pénzügyeiket tudatosan tervezők aránya is. A pozitív eredményhez feltehetően hozzájárult a koronavírus által okozott anyagi bizonytalanság. A pénzügyi problémákkal küzdők aránya ugyan stagnált az elmúlt két évben, de a megoldási stratégiákban a megtakarításokra koncentráló, az eladósodás és a pazarlás elkerülésére fókuszáló döntések kerültek előtérbe.

A korábbi és a jelenlegi kutatások is megerősítik, hogy továbbra is fontos az alapvető ismeretek elsajátítása – húzta alá közleményében a Pénziránytű Alapítvány, hangsúlyozva azt is, hogy az oktatási programoknak a képességek fejlesztésére és a tervező magatartás kialakítására is koncentrálniuk kell.

Az általános és középiskolásokat, valamint a tanáraikat célzó oktatási programok pedig továbbra is ezeket a célokat szolgálják majd.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában