Nyíregyháza hírei

2013.06.16. 12:37

Tűzugrás Szent Iván éjjelén a Sóstói Múzeumfaluban

Nyíregyháza, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - Szent Iván-éji tűzugrásra várják a szerelmeseket június 23-án vasárnap a Sóstói Múzeumfaluba - közölte a nyíregyházi skanzen közművelődési munkatársa az MTI-vel.

Nyíregyháza, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - Szent Iván-éji tűzugrásra várják a szerelmeseket június 23-án vasárnap a Sóstói Múzeumfaluba - közölte a nyíregyházi skanzen közművelődési munkatársa az MTI-vel.

Kisgyörgy Tamás elmondta: az esztendő legrövidebb éjszakájára készülve elevenítik fel az egykor a szláv népek által Európában elterjesztett, s a kontinens északi, déli és keleti területein még ma is élő tűzrakási hagyományt, az elhamvadó máglya feletti szerelemugrást.

A nyíregyháza-sóstógyógyfürdői múzeumfaluban június 23-án 21 órakor kezdődik a Szent Iván-éji program a Fűben, fában, hitben orvosság című kiállítás megnyitójával. A nyári napforduló éjszakájának misztikuma ihlette tárlaton Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató foglalja össze a valamikori észak-tiszántúli parasztság nyavalyáinak, betegségeinek eredetét, tüneteit és a kezelésükre alkalmazott népi eljárásokat, különleges eszközöket.

Utána a régi tűzgyújtások népzenei és irodalmi programjait idézik vissza, s ebben szerepet vállal Tarczy Gyula előadóművész és Nagy Csaba tárogatóművész. A skanzen központjában rakott máglyát is tárogatószó, az 1703-1711 közötti Rákóczi-szabadságharc hadihangszerének kísérete mellett lobbantják lángra.

A múzeumfalu portáit az alkalomra sejtelmesen, félhomályt teremtve világítják meg, a pattogó tűz hangja és fénye mellett pálinkakóstoló is lesz, hozzá egykori ételfeleségek bemutatásával. Amíg a máglya elhamvad, Rúzsa Magdi koncertjét hallgathatják az érdeklődők.

Éjfélhez közeledve a nyíregyházi Nyírség Táncegyüttes tagjai a Szent Iván-éjhez kötődő magyar és kelet-európai táncokat, népszokásokat mutatják be látványos műsor keretében. Majd következik a tűzugrás, a szerelmes párok, vagy a párjuk távolléte miatt egyedül ugrók vetik át magukat a parázson. A hit szerint ezzel összetartozásukat, szerelmüket erősítik meg, valamint az ugrás állítólag segíti az egészségmegőrzést, illetve a pároknak bőséges gyermekáldást is biztosít.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!