Festményt nyerhet a donor Hajdúszoboszlón

Festményt nyerhet a donor Hajdúszoboszlón
© Fotó: Magyar Vöröskereszt
Hajdúszoboszló – Influenza miatt sok donor nem tudott vért adni februárban. A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének önkéntesei és munkatársai kérik, aki teheti, menjen el a lakhelye vagy munkahelye közelében kitelepülő véradásra, hogy biztonságos szinten maradjon a vérkészlet.

Kisorsolják Póka György festőművész egyik alkotását a véradók között Hajdúszoboszlón a február 28-i vöröskeresztes véradáson, melyet a Kovács Máté Művelődési Központban tartanak 9.00 és 17.30 között. A fürdővárosban régi hagyomány ezzel a gesztussal zárni a hónap véradásait. A festőművész rendszeresen felajánlja alkotásait a közérdekű célért, amiért 2017-ben novemberében támogatói oklevéllel tüntette ki a Magyar Vöröskereszt.

veradas1
Fotó: Magyar Vöröskereszt

Míg Hajdúszoboszlón zárják, addig Debrecenben nyitják a hónapot különleges véradónappal: a Hajdú-bihari Naplóban minden hónap első csütörtökén kolbásszal és sörrel várják a véradókat. Legközelebb, március 1-én 13.30 és 17.30 között a nemzeti ünnepünkre emlékeztetnek apró meglepetésükkel.

Csontsűrűségtől a testtömegindexig

Új hagyományt teremtenek Hajdúböszörmény véradásszervezői, mivel észrevették, hogy a véradók és kísérőik nagyon örülnek, ha vöröskeresztes egészségügyi szűrések költöznek ki a véradásokra. Eldöntötték, hogy ezután – amikor csak tehetik – megszervezik ezt a kísérőprogramot. A következő alkalmon, február 26-án 9.00 és 12.00 óra között a Bocskai István Általános Iskolában (Bocskai tér 11.) koleszterinszint-, csontsűrűség-ellenőrzéssel, testsúly- és testtömegindex-vizsgálattal, s természetesen vércukor-, vérnyomásméréssel várják a donorokat.

Mindenki véradó lehet, aki elmúlt 18 éves, és nem múlt el 65, egészséges, és testsúlya eléri az 50 kg-ot. Mint mindig, most is fontos, hogy véradás előtt a napszaknak megfelelően étkezzenek a donorok, s fogyasszanak sok folyadékot. A regisztrációhoz hozzák magukkal személyi azonosító igazolványukat, lakcím- és TAJ-kártyájukat.

– Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete –
hirdetés