Festőművész az iskolapadban

Festőművész az iskolapadban
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Szűkösnek bizonyult Vassné dr. Figula Erika irodája szerda délelőtt, amikor a Nyíregyházi Egyetem rektora olyan hallgatókat fogadott, akik nem csak tanulmányi eredményeikkel öregbítették az intézmény hírnevét, de szakmai versenyeken, pályázatokon, sporteseményeken is kiválóan teljesítettek.


– Önök azzal, hogy a tanulmányaik mellett kutatnak, publikálnak vagy sportolnak, nem csak saját maguknak bizonyítanak: a Nyíregyházi Egyetem hírét is messze viszik. Büszke vagyok arra, hogy amikor tudományos konferenciákon, szakmai megmérettetéseken veszünk részt, a neves budapesti egyetemek hallgatói mellett a mi tehetségeink is ott vannak a legjobbak között. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a fiatalok számára fontos, hogy a saját szakterületükön a lehető legjobbak legyenek, de azt is mutatja, hogy az oktatóink kiváló színvonalon végzik a munkájukat – mondta Vassné dr. Figula Erika, aki rektori dicséreteket adott át.

Az ének-zene–népzene- és népi kultúra-tanár szakos Aros Lilla áprilisban megnyerte a Rákóczi Szövetség irodalmi- és történelmi pályázatát, amelyet a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja alkalmából hirdetettek meg – a fiatal lány ezzel érdemelte ki az elismerést. Első ránézésre talán furcsának tűnhet, hogy egy ének-zenét tanuló hölgy a kitelepítettek sorsával foglalkozik, de Lilla azt mondja, nincs ebben semmi különös, szerinte minden mindennel összefügg. – Már középiskolásként is vonzott a történelem, a pályázatban megadott téma, az 1947-es szlovák kitelepítés feldolgozása egy nehéz és hosszú kutatást igénylő feladat. Minden évben sokan küldenek be pályaművet, ezért egyáltalán nem számítottam ennyire jó eredményre, különösen úgy, hogy nem volt felkészítő tanárom, s csak magamra támaszkodhattam. Természetesen nagyon boldog voltam, amikor kiderült, hogy az én írásomat tartották a legjobbnak, arra pedig különösen büszke vagyok, hogy a bírálóbizottság elnöke azt mondta, ez volt az utóbbi évek egyik legerősebb pályamunkája. Zavanyi Györgyi biológia-kémia osztatlan tanár szakos hallgató azért vehette át a rektori elismerést, mert a 16. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián dolgozatával 2. helyezést ért el, illetve azért, mert a dr. Szabó Sándorral közösen publikált kutatási eredményei megjelentek a világ legrangosabb víztudományi folyóirata, a Water Research májusi számában.

– Még egy rajz szakos hallgatót is várunk – hangzott el a közös fotózkodás előtt, de mint kiderült: akire vártunk, ott volt, csak kevesen gondolták, hogy az egyik fotelben csendben üldögélő idős úr is a hallgatók táborát erősíti. A képalkotás szakon tanuló Rézműves Gyula tavaly decemberben a romák hétköznapjainak bemutatásáért és társadalmi helyzetének művészeti ábrázolásáért Nemzetiségi Díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások minisztériumának akkori tárcavezetőjétől. Megtudtuk: a 76 éves festőművész azért ült be az iskolapadba, mert egy roma gimnáziumba hívták tanítani, és ahogy lapunknak fogalmazott: nem akart illegálisan oktatni. – Megmutattam a festményeit, felvettek, és most azt tanulom, amit egész életében csináltam: a festészetet. A romák mindennapjait örökítem meg a képeimen: azt, ahogy kosarat fonnak, együtt vannak a gyerekekkel, egy szóval azt, ahogy az életüket élik. Id. Markó Károlyt tekintem a mesteremnek, de sokat tanultam afro-amerikai művészektől és romáktól is. A realista ábrázolásmód áll hozzám a legközelebb, és Kanadában, ahol sok időt töltöttem, nagyon szerették a festményeimet – mesélte Rézműves Gyula, aki bekerült a Cigány Lexikonba, rendszeresen részt vett a Cigány Ház alkotótábori munkájában, több száz tárlata és kiállítása volt már. Műveit őrzi a Roma Parlament állandó kiállítása, a Cigány Ház Képzőművészeti Közgyűjteménye, de a Néprajzi Múzeum is vásárolt tőle festményt. Most, hogy tanulnia kell, kevesebb ideje jut a festésre, ráadásul azon a Szikszó melletti kis településen, ahol él, gazdálkodnak is, így nagyon be kell osztania az idejét. És hogy hogy halad a tanulmányaival? – Állítólag jól tanulok, négyes-ötösre állok – neveti el magát.

Rektori dicséretben részesültek a Magyar Egyetemi-főiskolai Bajnokságon második helyezést elért egyetemi férfi kosárlabda csapat tagjai is: Bus Iván (sportszervező szak), Czura Attila (sportszervező szak), Földesi Norbert (földrajz szak), Gáspár Balázs (gazdálkodási és menedzsment szak), Horányi András (osztatlan tanári szak), Horváth Bence (mezőgazdasági mérnök szak), Jánkfalvi Máté (sportszervező szak), Kovács Zoltán (osztatlan tanári szak), Marin Soma Riccardo (testnevelő-edző szak), Oláh Zoltán, Szarvas Renátó (osztatlan tanári szak), Szondi Kristóf (sportszervező szak) és Vida Zoltán (osztatlan tanári szak). A csapat edzői: Hegedüs Ferenc és Oláh Zoltán.
hirdetés