Fesztivál: Egy többnapos rendezvény sokkal biztonságosabb, mint egy szórakozóhely

Az írott és íratlan szabályok betartásával is lehet felhőtlenül szórakozni, sőt!
Az írott és íratlan szabályok betartásával is lehet felhőtlenül szórakozni, sőt!
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Nyakig benne vagyunk a nyárban, egymást érik a könnyűzenei fesztiválok. Időről időre ellepik a vasútállomások környékét a málhazsákos, sátras, bakancsos–szandálos, napszemüveges fiatalok, akik csak arra várnak, hogy többórás zötykölődés és sorban állás után csuklójukra kerüljön a karszalag, és belevethessék magukat a felhőtlen szórakozásba.

Bár a bérletek, jegyek hátoldalán olvashatnak egy rövid útmutatást a „fesztiválszü­zek”, ott főként a rendezvény házirendjére hívják fel a figyelmet a szervezők. Arról azonban, hogy mi kerüljön az utazótáskába, egy szót sem ejtenek. A veteránok hosszú évek alatt kitapasztalták, mire van szükség a túléléshez, érdemes náluk tapogatózni ez ügyben, esetleg az interneten mazsolázni.

Ne legyen harmadik pohár!

– A barátaimmal az idén a mezőtúri rockfesztiválra megyünk. A belföldi rendezvények közül szerintem ár-érték arányban az a legjobb – árulta el érdeklődésünkre Atardolu Marcell.

– A túlélő típusú fesztiválozók közé tartozom. Sátor és útiköltség van nálam általában, néhány póló, fürdőnadrág és sör. A lényeg, hogy jól érezzük magunkat, nem aggódom azért, hogy megsérülök vagy elered az eső. Valahogy mindig hazakeveredünk.
És ha már a nyíregyházi fiú szóba hozta az alkoholt: Zacher Gábor toxikológus csütörtökön az M1 hírcsatorna egyik délelőtti műsorában eloszlatott egy tévhitet.

– A különböző fesztiválok nem az erkölcsi fertő helyszínei, egy-egy többnapos rendezvény sokkal biztonságosabb, mint egy szórakozóhely – mutatott rá a Honvédkórház osztályvezető főorvosa, megjegyezve: persze isznak alkoholt a fiatalok, és előfordul, hogy valaki kábítószert használ, de jellemzően nem azért mennek fesztiválra, hogy az első adandó alkalommal lerészegedjenek.

Zacher Gábor az alkoholfogyasztás kapcsán a fesztiválozóknak azt ajánlja, „ne legyen harmadik pohár”, és ne igyanak tömény szeszt éhgyomorra. Ha pedig mégis megtörténik a baj, a feszt területén az egészségügyi szakemberek azonnali segítséget nyújtanak.

– Eddig országosan csaknem kétszázötven szórakozóhelyen és szabadtéri rendezvényen tartott ellenőrzést a katasztrófavédelem. A szervezet nemcsak rendszeresen vizsgálja a fesztiválok biztonságát, hanem a szervezőket segítve részt vesz a biztonsági intézkedések megtervezésében és kivitelezésében is – tájékoztatta lapunkat Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóreferense.

Amit semmiképpen sem

– A legfontosabb, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a szervezők a fesztivál ideje alatt állandó kapcsolatban vannak. Amennyiben indokolt, már a vihar kitörése előtt leállítható a rendezvény, de ha közben fordul kedvezőtlenre az időjárás, semmiképpen ne álljanak fa alá, fémkonténerbe, ne próbáljanak kiáramló tömeggel szembemenni, és ne meneküljenek a színpad közelébe.
– Fesztiválra nem kell esernyő, mert balesetveszélyes. Elég egy esőkabát is. És ami a legfontosabb: a fesztiválozók mindig kövessék a hatóságok és a biztonsági személyzet utasításait.

Néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni indulás előtt

Ha nem béreltetek házat, a legfontosabb a sátor: legyen vízhatlan, lehetőleg többrétegű, a tetején levehető szellőzővel. Lehetőleg árnyékban állítsátok fel, kerüljétek a dombtetőket, a mobilvécék, zuhanyozók, szennyvízelvezetők környékét. Az sem mindegy, hogy mekkora; a legjobb, ha mindig eggyel kevesebben laktok benne, mint ahány személyes. Párok esetében ugyan nem gond, ha csak ölelkezve tudnak aludni a sátorban, de a legszorosabb barátság is meginoghat, ha napokig nincs elég személyes teretek.

Csak a legritkább esetben van a kempingben csomagmegőrző, így nem árt, ha lopásbiztos a bőröndötök, amit a számzár és a lakatok ellenére is lenyúlhatnak, de ha már megtörtént a baj, legalább szenvedjen kicsit a kinyitásával az enyves kezű. Soha ne legyen nálatok egyszerre sok készpénz, a tárcátokat, személyes irataitokat jól zárható táskában tartsátok magatoknál.

Mindig legyen nálatok elegendő váltásruha, hosszú és rövid ujjú felső, nadrág, fehérnemű, zárt cipő. Felejtsétek el a mítoszokat azokról, akik egy hétig ugyanabban az öltözetben nyomták végig a bulit. Ők nem menők, hanem igénytelenek. Ne hanyagoljátok a higiéniát! A mindenféle gombás fertőzések, az élősködők és a penetráns testszag csak a legszélsőségesebb esetben keltenek pozitív benyomást. Tegyetek be a táskába két törülközőt és egy tusfürdőt, ígérjük, nem fog fájni!

Állítsatok össze egy mini gyógyszertárat: fájdalomcsillapítóra, ragtapaszra, széntablettára, kézfertőtlenítőre a legtöbb esetben szükség van. Sokan sokféleképpen próbálják legyűrni a gonosz másnapot. A magnézium és a multivitaminok segíthetnek ebben.

Ne feledkezzetek meg a folyadékbevitelről sem: bár legkevésbé a víz fogy a fesztiválokon, napi két-három litert igyatok, mert az alkohol vízhajtó hatású lehet, és gyorsan véget vethet a bulinak, ha kiszáradtok.

Végül: vigyázzatok magatokra és egymásra, ne hagyjátok egyedül elfáradt társaitokat.
hirdetés